2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Moszkvában elkezdték a lakosság beoltását

2020. december 05. 14:17, utolsó frissítés: 14:18

Oroszország szombaton kezdte el oltási kampányát, a fővárosi klinikákban elkezdték a koronavírus elleni védőoltások beadását – közölte a BBC.


Az oroszok saját Sputnic V keresztnevet viselő oltóanyagukat használják, amelyet még augusztusban regisztráltak a hatóságok.

A brit lap értesülései szerint lakosok ezrei regisztráltak már, hogy a hétvégén megkapják az oltásokat, de egyelőre nem világos, hogy pontosan mennyi ember beoltására van kapacitásuk. Az eddigi hírek szerint körülbelül 2 millió adag vakcinát tudnak előállítani év végéig – áll a BBC összefoglalójában.

Sergei Sobyanin Moszkva polgármestere úgy nyilatkozott, hogy a 13 millió lakosú városban a vakcinát elsősorban az oktatásban, az egészségügyben dolgozóknak, valamint a szociális munkásoknak ajánlották fel. Az ebbe a kategóriába eső, 18 és 60 év közötti személyek ingyen regisztrálhatnak az ilyen célból kialakított online platformon.

Az oltás során fontos szempontok: nem részesülhetnek belőle olyan személyek, akik az elmúlt 30 napban kaptak bármilyen injekciót, vagy aki légzőszervi betegséggel küszködött az oltás előtt két héttel, de ugyanúgy veszélyes lehet a bizonyos krónikus betegségben szenvedőkre, az állapotos és szoptató nőkre.

Az oltás során minden személy két injekciót kap, a másodikat leghamarabb 21 nappal az első oltás után lehet beadni. (bbc, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS