2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Napokon belül kezdődik a széleskörű oltás Nagy-Britanniában és Oroszországban

2020. december 02. 19:29, utolsó frissítés: 19:29

A világ országai közül elsőként hagyta jóvá Nagy-Britannia engedélyező hatósága, az MHRA a Pfizer/BioNTech vakcináját. A Mediafax értesülései szerint napokon belül megkezdik a vakcina széles körű felhasználását, és a rizikócsoportokba tartozók lesznek az elsők.


A szigetország összesen 40 millió adagot rendelt, ami 20 millió személy oltására lesz elég. Ebből kb. 10 millió adag hamarosan a rendelkezésükre áll majd. Az oltóanyag egyébként rekord idő alatt készült el, ez mindössze 10 hónapot vett igénybe, miközben általában egy évtized szokott eltelni egy vakcina kidolgozásának megkezdése és annak piacra kerülése között.

Az Európai Gyógyszerügynökség is megkapta már a Pfizer/BioNTech
vakcinájának akkreditációjához szükséges dossziét, és a tervek szerint a hatóság december 29-én hoz majd döntést.

Eközben a koronavírus elleni széleskörű védőoltás - elsősorban az orvosok és tanárok körében történő - jövő heti megkezdésére adott utasítást Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán.

"Ha úgy tartja, hogy elérkeztünk ehhez a lépéshez, akkor arra kérném önt, úgy szervezze meg a munkát, hogy a következő hét végén már meg tudjuk kezdeni a széleskörű oltást" - mondta az elnök Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettesnek egy videokonferencia keretében, amelyet többfunkciójú katonai kórházak átadása alkalmából rendeztek.

Putyin elmondta, hogy már több mint kétmillió adagnyi Szputnyik V típusú vakcina áll rendelkezésre, amely lehetőséget ad "ha nem is a tömeges, de a széleskörű" védőoltásra, az előzetes terveknek megfelelően elősorban két rizikócsoport, az orvosok és a tanárok körében.

Megértését fejezte ki Golikovának amiatt, amiért a járványellenes védekezésért felelős miniszterelnök-helyettes óvatos az oltás elkezdése pontos határidejének meghatározásával, de - mint mondta - tudomása van arról, hogy az ipar és az egészségügyi hálózat egészében véve kész megtenni ezt "az első lépést". Közölte, hogy a jövő héten újabb jelentést vár tőle a vakcináció előkészítéséről. (mediafax.ro, MTI, hírszerk.)

Nyitókép: CDC/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS