2022. június 29. szerdaPéter
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A budapesti Amerikai Nagykövetség és saját beosztottjai is elítélték Demeter Szilárd cikkét

2020. november 30. 18:52, utolsó frissítés: 18:53

"A budapesti Amerikai Nagykövetség határozottan elítéli a közelmúltban megjelent véleménycikk kijelentéseit, amelyek egyenlőségjelet tesznek a jelenleg Európában zajló viták és a holokauszt során több millió ember ellen elkövetett rettenetes gyilkosságok közé. A holokauszt bármiféle relativizálása és minimalizálása kapcsán zéró toleranciát kell gyakorolni” - írja a közösségi médiában a budapesti Amerikai Nagykövetség Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának, magyarországi kormánybiztosnak elhíresült cikkére utalva, amelyben Soros Györgyöt Adolf Hitlerhez hasonlította, és Európát Soros gázkamrájának nevezte.
A cikk ellen mind a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), mind Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség főrabbija, és az izraeli nagykövetség is tiltakozott. Emellett egy petíció is indult azért, hogy elbocsássák a hivatalából, amelyet hétfőre több ezren írtak alá.

Vasárnap mi is megkérdeztük Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy le kellene-e mondatni Demetert, ős akkor azt mondta, nem örül a közélet eldurvulásának.

Új fejlemény, hogy a nemzetközi és hazai felháborodás mellett a PIM dolgozói, azaz Demeter saját beosztottjai is elhatárolódtak.„Elhatárolódunk Demeter Szilárd nyilatkozatától, annak tartalmától, stílusától, a közzététel és a visszavonás módjától. Intézményünk a magyar kultúra iránt elkötelezett és nem részese az aktuálpolitikai diskurzusnak” – fogalmaznak a PIM dolgozói.

Demeter végül visszavonta az írást, a Facebook-oldalát pedig törölte. A botrány ezzel azonban nem ért véget, több közéleti szereplő azóta is a főigazgató lemondását követeli.


(hvg/azonnali/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS