2021. február 28. vasárnapElemér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nyílt levélben kéri számos értelmiségi Demeter Szilárd lemondását

2020. november 29. 20:05, utolsó frissítés: 20:13

"Alulírottak, mint Magyarország és az Európai Unió állampolgárai, a leghatározottabban visszautasítjuk Demeter Szilárd kormánybiztosnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának, a magyar kormány hivatalos képviselőjének 2020. 11. 28-án megjelent írását, amelyben Soros Györgyöt Hitlerhez, a liberális, azaz szabadelvű embereket pedig a nácikhoz hasonlítja" - kezdik a nyílt levelet, amelyet számos elismert író, költő, színművész és egyéb értelmiségi gondolkodó írt alá vasárnap.


"A holokauszt áldozatainak emlékével és a túlélők fájdalmaival visszaélve, Európa- és nemzetellenes szövegével, tudatosan provokál, békétlenséget és gyűlöletet szít. A legaljasabb módon tetszeleg egy nemlétező áldozati szerepben, miközben ő a bántalmazó, kiszolgálva a pillanatnyi kormány szégyenletes propagandáját. A magyarokra hivatkozik, akiktől nem kapott felhatalmazást!"- folyatják a levelet.

A petíció kezdeményezői szerint Demeter írása nem csak sértő, de zavaros is, a miniszteri biztos pedig méltatlannak bizonyult arra, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa, azt képviselje.


Horgas Péter látvány- és díszlettervező, politikai aktivista petíciót indított a SzabadaHang-on, amelynek aláírói...

Közzétette: aHang – 2020. november 29., vasárnap


"(...)Az alapvető emberi és isteni törvények, parancsolatok, a jogállamiság és a Magyarország által is elfogadott európai és nemzetközi rendelkezések alapján követeljük, hogy azonnal mondjon le minden közéleti funkciójáról, vonuljon ki a magyar közéletből! Ezt elvárjuk minden olyan politikustól és képviselőtől is, aki ezzel az életellenes és embertelen szöveggel azonosulni tud"- írják.

"Bízunk abban, hogy az ország többségének megmaradt a józan esze, embersége, hallgat a szívére. Vállaljuk, hogy fizikai, szellemi és anyagi lehetőségeink szerint valamennyien tenni fogunk a kirekesztés, a gyűlölködés, a cinizmus és a gonoszság ellen! Segítséget kérünk, támogatást, egy emberi, normális és jogállami Magyarország visszaépítéséhez, hogy lemossuk a szégyent, a gyalázatot!" - áll a levélben.

Az aláírók között mások mellett Kovács András Ferenc, Balla Zsófia, Markó Béla, Vida Gábor, Demény Péter neve is olvasható, de Spiró György, Parti Nagy Lajos, Krusovszky Dénes, Geszti Péter is aláírta, és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szintén csatlakozott a petícióhoz. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS