2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemhivatalos sürgetés: Románia csatlakozását halasztani kell

2005. július 01. 12:16, utolsó frissítés: 12:24

Több EU-tagállam sürgette Románia és Bulgária csatlakozásának egy évvel való elhalasztását. A felhívás a bulgáriai Focus News hírügynökség tudósítása szerint az EU-főtitkárságán tartott munkamegbeszélésen hangzott el Brüsszelben, de az ügynökség nem nevesítette forrásait és a védzáradékot alkalmazni kívánó országokat sem nevezte meg.

Románia esetében azt kifogásolták, hogy lassú az üteme a csatlakozás miatt végrehajtandó reformoknak, Bulgária kapcsán a "politikai instabilitás" volt az indoklás. A csatlakozás-ellenes hangok a francia és a holland EU-alkotmányszavazási nem után erősödtek fel, jelezve, hogy a régi tagállamok lakossága masszívan elégedetlen az Unió munkájával.

Románia és Bulgária a csatlakozási szerződést április végén írta alá Brüsszelben; eddig a tagországok közül a szlovák parlament ratifikálta a dokumentumot.

Bulgáriában a helyzetet az bonyolítja, hogy a június 25-i parlamenti választáson nem született egyértelmű győzelem: a volt kommunista pártból alakult szocialisták ugyan begyűjtötték a legtöbb szavazatot, de a biztonságos kormányzáshoz két koalíciós partnerre lenne szükségük. (focus news/bulgarian news network)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS