2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A friss kormányrendeletre hivatkozva érvénytelenítik az SZFE idei első félévét

2020. november 28. 10:08, utolsó frissítés: 10:21

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) esetében a félév érvénytelenítéséhez a magyar kormány járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozott rendeletét használta fel az intézmény új fenntartója - írja a hvg.hu.


"A továbbra is fennálló rendkívüli helyzetre tekintettel a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei az Egyetemen nem állnak fenn" – jelentette ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartója, a Vidnyánszky Attila által vezetett, az egyetem polgársága által illegitimnek tartott alapítvány kuratóriuma.

Az egyetem honlapján pénteken késő este megjelent közlemény a kormány szerda éjszaka megjelent rendeletére hivatkozik.

A kormányrendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. "A veszélyhelyzet idején a felsőoktatást érintő egyes szabályokról" című rendelet szerint a vészhelyzet ideje alatt az egyetemek fenntartója érvénytelenítheti a félévet/tanévet, amennyiben valamilyen rendkívüli helyzet miatt nem lehet teljesíteni jogszerűen a tanulmányi kötelezettségeket. Rendkívüli helyzet okai lehetnek:

- közegészségügyi ok,
- közbiztonsági ok,
- természeti csapás,
- a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet.

Az SZFE hallgatói korábban úgy tartották, hogy a kormányrendelet alapján, amire most a kuratórium hivatkozik, nem lehet felfüggeszteni a tanítást az SZFE-n, mert az egyetemen a felsorolt okok közül egy sem áll fenn. Ugyanakkor az oktatási ombudsman szerint is jogsértő a tanév felfüggesztése. Aáry-Tamás Lajos vizsgálata szerint az egyetem polgársága igazolta, hogy az oktatás az intézmény falain belül rendben zajlik, így a fenntartónak semmilyen alapja nincsen a tanév akadályoztatására.

(hvg.hu/444.hu)

Nyitókép: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK Facebook oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS