2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

MTVA-botrány: számon kérték a számon kérőt a kiszivárgott hangfelvételek ügyében

2020. november 27. 09:09, utolsó frissítés: 09:25

A Közszolgálati Közalapítvány egyik ellenzéki kurátora járt így, ugyanis a testület szerint minden rendben van, azt pedig kikérik maguknak, hogy bárki is politizáljon az MTVA-nál - írja a 24.hu.


A portál elmondása alapján a közmédiát felügyelő Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának három, ellenzék által delegált tagja közösen nyújtott be javaslatot, azt kérve, hogy a testületet forduljon kérdésekkel a Közszolgálati Testülethez, amely a közszolgálati alapelveket felügyeli.

A kérdések a Szabad Európa által nyilvánosságra hozott hangfelvételekről szóltak, amelyek bemutatják, milyen szerkesztési elvek szerint működik a köztévé Magyarországon. Ezekről a Transindex részletesen beszámolt a Hangfelvételek szivárogtak ki arról, miként megy a szerkesztői munka a magyar köztévénél című cikkünkben.

Mint írtuk, Bende Balázs, az M1 vezető szerkesztője a tavalyi EP-választási kampány előtt a többi között arról beszélt a felvételen:
„A következő a szituáció: mindenki tisztában van vele, hogy május végén európai parlamenti választások vannak, és biztos vagyok benne, hogy senkit nem ér váratlanul, ha azt mondom, hogy ebben az intézményben ... nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza. Akit nem ér váratlanul, azoknak az a kijelentés sem lehet váratlan, hogy az intézmény, ha támogatja, az azt jelenti, hogy ennek megfelelően dolgozunk mindannyian. Nincs kérdés. A jövőben olyan kérdés sincsen, hogy milyen anyagot szeretnék kérni. Olyan kérdés sincsen, hogy hogyan kell megírni azt az anyagot. Aki nem tudja, az is elmehet és nem kell többet jöjjön.” (Bende Balázsról és a hangfelvételekről bővebben ITT olvashat, a Szabad Európa cikkében.)

A nyolctagú testület, amelynek három tagját az ellenzék, három tagját a Fidesz, két tagját pedig a Médiatanács adja, 5-3 arányban leszavazta a javaslatot (értelemszerűen az ellenzékiek maradtak magukra - jegyzi meg a 24.hu).

Kránitz László, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) által delegált kurátor a lapnak azt nyilatkozta, önmagában már az is meglepő volt, hogy napirendre került a javaslat, de később az is kiderült, hogy miért. A kurátorok ezután előálltak egy másik határozati javaslattal, amelynek a lényege az volt, hogy a közmédiában minden rendben van (!), a szerkesztés független (!), az MSZP-s kurátort viszont figyelmeztetésben részesítették (?), mert közösen írt alá egy levelet az MSZP társelnökével. Azaz azért, mert a közösen aláírt levéllel pártpolitizált. (24.hu/hírszerk.)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS