2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Alapvető jogok helyzete: a képviselők egy sor problémára mutatnak rá Unió-szerte

2020. november 26. 19:27, utolsó frissítés: 19:31

A Parlament csütörtökön elfogadta az alapvető jogokkal foglalkozó, a 2018-2019-es időszakra vonatkozó jelentését, amely számos területen a helyzet rosszabbodásáról számol be - áll az Európai Parlement közleményében.


A Parlament a 330 szavazattal, 298 ellenszavazat és 65 tartózkodás mellett elfogadott jelentésben elítéli, hogy egyest tagállamokban meggyengítik a hatalmi ágakat elválasztó és az igazságszolgáltatás függetlenségét védő szabályokat, és megismétli, hogy létfontosságú a Parlament által korábban javasolt, a demokráciával, a jogállamisággal és az alapvető jogokkal foglalkozó uniós eljárás létrehozása. A Parlament elítéli a média szabadsága, függetlensége, sokszínűsége elleni támadásokat, és kiemeli az újságírók és a visszaéléseket bejelentők demokráciában játszott szerepét. Emellett felszólítja a tagállamokat, hogy tartózkodjanak a gyülekezési szabadságot korlátozó jogszabályok elfogadásától, és elítéli a bűnüldöző szervek aránytalanul erőszakos beavatkozását.

A Parlament szerint az állami kiadások csökkentése aránytalanul súlyosan érintette a sérülékeny csoportokat, különösen a nőket, a fogyatékossággal élőket, az időseket, a gyerekeket, a migránsokat, a romákat és az LGBTI+ embereket, ezért a Parlament az emberi, gazdasági és szociális jogokat is figyelembe vevő makrogazdasági politikát vár. Felhívja a figyelmet arra, hogy a környezetvédelmi szempontokra nagyobb hangsúlyt fektető szakpolitikák felé haladva az átmenetet igazságosan kell megvalósítani. A képviselők támogatást kérnek a lakhatásból a túl magasra kúszott árak miatt kiszoruló fiatalok és a szegénységben élő gyerekek számára.

Az állásfoglalás elítéli, hogy „egyes tagállamokban szervezett és aggasztó módon visszavetették a nők és az LMBTI+ személyek jogait, és a genderellenes mozgalmak megpróbálták korlátozni a szexuális és reproduktív egészséget és jogokat", kiemelve, hogy a nőknek joga van a modern fogamzásgátló módszerek igénybevételéhez és a biztonságos és legális terhességmegszakításhoz. A képviselők felszólítanak romák az anyagondozás során tapasztalható hátrányos megkülönböztetésének tiltására és az erőszakos sterilizáción átesett áldozatok kompenzálására.

A Parlament súlyos aggodalmát fejezi ki a menedékkérők egyes tagállamokban erőszakos visszafordítása és az uniós fogadóálláomásokon kialakult humanitárius helyzet miatt, elítéli a menekülteknek humanitárius segítséget nyújtó civil társadalmi szervezetek és egyének megfélemlítését, a letartóztatásokat és büntetőeljárásokat. A Parlment emellett humanitárius folyosók és humanitárius vízumprogram felállítását kéri.

A képviselők kiemelik, hogy a gyűlöletbeszéd és a rasszizmus különböző formái nem pusztán a szélsőséges nézeteket vallók, hanem a kormányok egyes képviselői vagy politikai vezetők körében egyaránt megszokottá váltak. A képviselők kérik a neonáci és újfasiszta csoportok hatékony betiltását. Elítélik emellett a keresztények és templomaik elleni támadásokat, és egyenlő bánásmódot követelnek számukra Európában és világszerte.

A Parlament emellett rámutat a szervezett bűnözés, a korrupció és a szólásszabadság közötti összefüggésekre, és felhívja a figyelmet a börtönök állapotára, a szociális jogokra és az emberkereskedelemre; aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy egyes tagállamokban egyre szűkül a független civil társadalom mozgástere; kiemeli a mesterséges intelligencia és a személyes adatok magatartás-manipulációra való felhasználásában rejlő veszélyeket; és felhívja a figyelmet a börtönökben uralkodó állapotokra, és a nemzetközi joggal összhangban álló, közös uniós normákat vár. (EP / közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS