2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

MVSZ-felfedezés: magyar állampolgárok maradtak a vajdaságiak?

2005. június 30. 13:19, utolsó frissítés: 13:24

Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke május elején azt jelentette be, hogy még mindig magyar állampolgárok a volt Jugoszlávia területén élő magyarok, és leszármazottaik, mert soha senki sem fosztotta meg őket ettől.

Az MVSZ Gaudi-Nagy Tamás MVSZ-es Európa-jogi szakjogász tanulmányára alapozta ezt a felismerést: eszerint Magyarország az 1941-ben visszafoglalt területek lakóinak – a volt Jugoszláviában a bácskai, baranyai és muravidéki magyaroknak – kollektíven megadta a magyar állampolgárságot (a bánátiaknek azért nem, mert ez a terület német megszállás alá került).

A tanulmány lényege, hogy a párizsi békeszerződés után Magyarország az elvesztett területeket birtokló utódállamokkal kötött kétoldalú egyezményekkel fosztotta meg az ott élő magyarokat magyar állampolgárságuktól, de Jugoszláviával ilyen egyezményt nem kötött, tehát a bácskai, a baranyai és a muravidéki magyarok ma is magyar állampolgárok.

Az MVSZ a délvidéki magyarok rendelkezésére bocsát olyan formanyomtatványokat, amelyekkel vissza lehet igényelni "a soha el nem vesztett magyar állampolgárságot". Rácz Szabó László, az MVSZ délvidéki elnökségi tagja szerint a Vajdaságban nagy az érdeklődés az MVSZ által javasolt lehetőség iránt, jóllehet a délvidékiek a korábbiaknál is szkeptikusabbak a kettős állampolgárságról szóló tavalyi decemberi népszavazás után.

A szervezet múlt heti zentai lakossági fórumán közel ötven formanyomtatványt osztottak ki, és Rácz szerint azóta egyedül nála közel harmincan kértek ilyen dokumentumokat, amelyeket amúgy máshol, például az MVSZ budapesti székhelyén is be lehet szerezni. Az egyik egy formanyomtatvány, amelyet a magyar diplomáciai külképviseleteken lehet benyújtani. A másik egy kitöltendő folyamodvány, amely a magyar köztársasági elnökhöz kell továbbítani, azzal a kéréssel, hogy "ismerje el" a kérelmező magyar állampolgárságát.

Rácz Szabó László szerint egy zentai jogász ez irányú kérelmét már beadta a szabadkai konzulátuson. Amennyiben a magyarországi belügyi szervek elutasítják, akkor az illető nem a köztársasági elnökhöz, hanem egyenesen a bírósághoz fordul. Ha másodfokon sem sikerül elismertetnie jogát az állampolgárságra, akkor az MVSZ nemzetközi segítségért folyamodik. Ez tulajdonképpen precedens értékű jogi eljárás lenne: a belügyi szervek elutasítása esetén magyar törvényszéknek kell majd kimondania, hogy jelen pillanatban a bácskai magyarok magyar állampolgárok-e vagy sem. (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS