2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Európai Parlament: nem büntethető a hajléktalanság

2020. november 24. 20:20, utolsó frissítés: 20:23

Meg kell szüntetni a hajléktalanság büntethetőségét az EU valamennyi tagállamában, erről szavazott meg állásfoglalást az Európai Parlament kedden, plenáris ülésén.


A hajléktalanság felszámolásáról szóló állásfoglalás azt is kimondja, hogy a lakhatáshoz való jog alapvető emberi jog. A nagy többséggel elfogadott nyilatkozat szerint az EP-képviselők erőteljesebb fellépést várnak az unió végrehajtó testületétől, az Európai Bizottságtól annak érdekében, hogy Európában 2030-ra megszűnjön a hajléktalanság.

A koronavírus-járvány miatt tovább nőhet a hajléktalanok száma
Az Európai Parlament a tagállami támogatások emelését, a hajléktalanság megelőzésének fokozását, az egészségügyhöz és az oktatáshoz való egyenlő hozzáférést, a munkaerőpiaci integráció támogatását, a hajléktalanság büntethetőségének eltörlését, valamint hosszú távú lakhatási stratégiák végrehajtását tartja elengedhetetlennek.

Az állásfoglalásban rámutattak továbbá, hogy az elmúlt tíz évben 70 százalékkal nőtt Európában a fedél nélküliek száma, és a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt a hajléktalanok aránya vélhetőleg tovább fog nőni.

A szöveg egy sor ajánlást tartalmaz a tagállamoknak, többek között:

• felelősségvállalás a hajléktalanság kezelésében, valamint a megelőzésen és a korai beavatkozáson való munka;

• a bevált gyakorlatok tapasztalatcseréje tagállamok között;

• a hajléktalanság dekriminalizálása;

• egyenlő hozzáférés biztosítása a közszolgáltatásokhoz, például az egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz és a szociális szolgáltatásokhoz;

• a munkaerő-piaci integráció támogatása speciális segítségnyújtás, képzés és célzott programok révén;

• a hajléktalanság mértékének felmérése érdekében a releváns és összehasonlítható adatok összegyűjtésére irányuló intézkedések javítása;
pénzügyi segítség nyújtása a nem kormányzati szervezeteknek és a helyi önkormányzatok támogatása a hajléktalanok számára biztonságos helyek biztosításában és a kilakoltatások megelőzése, különösen a COVID-19 járvány idején;

• hosszú távú, közösségi alapú, lakhatás által vezetett, integrált nemzeti hajléktalansági stratégiák végrehajtása;

• állandó hozzáférés biztosítása a sürgősségi menedékhelyekhez ideiglenes megoldásként;

• a társadalmi vállalkozás és az aktív befogadást elősegítő tevékenységek támogatása.

Ámbár a lakhatási politika nem tartozik az uniós hatáskörök közé, az EU különböző intézkedések - például állami támogatásokat, az adózást és a versenyt szabályzó rendelkezések - révén, közvetett módon hatással lehet a lakhatás alakulására. (hírszerk/euronews)

Nyitókép: Nick Fewings, Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS