2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

George Clooney: várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt

2020. november 24. 12:19, utolsó frissítés: 12:36

A világhírű színészek általában új filmjükkel kerülnek be a hírekbe, George Clooney viszont a magyarországi (és a nemzetközi) sajtóba most nem a The Midnight Sky miatt került rivaldafénybe, hanem politikai kijelentései miatt.


A világhírű színész ugyanis érzékeltetni szerette volna a világban tapasztalható dühöt és gyűlöletet a film kapcsán készített interjúban, erre pedig Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökét hozta fel példaként. A kormányhoz közeli sajtónak több se kellett, a színész azonnal a figyelem középpontjába, vagyis ebből a szempontból nézve a kormánysajtó kereszttüzébe került. Nyilván, előkerült Soros György (és Soros fiának) neve is az ügy kapcsán.

Clooney azonban a személyét ért vádaktól nem ijedt meg, helyette inkább kitálalt, legalábbis, ami Magyarország helyzetét illeti, hogy alátámassza interjúban tett állítását. Egy nyílt levelet is megfogalmazott, amelyet a Telex.hu-hoz juttatott el egy olvasójuk (és amelynek forrását az Index szervezeti kultúrájának utódja le is ellenőrzött).

A Telex által magyarra lefordított közlemény első soraiban a színész visszaszól a kormányközlei orgánumoknak, mondván: nem is számít arra, hogy a válaszát a magyar híroldalak nagy része lehozná, mert azokat az orbáni rezsim vagy közeli szövetségeseik tulajdonolják és működtetik. De azért lesz visszhangja - tette hozzá.

A színész reagál az őt ért vádakra is, többek között az Origó által említett Soros általi befolyásolásra is, ami szerinte nem igaz. Soros Györggyel egyszer találkozott egy menekültválságról szóló ENSZ-tanácskozáson az amerikai elnökkel együtt, a fiával pedig egy davosi eseményen futott össze. Ebben pedig ki is merült a kommunikációm Soros Györggyel. Hozzátette, Soros jelentős támogatást nyújtott a szegények és a menekültek oktatására és jogi megsegítésére a világban.

„Orbán úr ugyanezt érzékelhette 1989-ben, amikor Soros úr fizette az angliai tanulmányait. Aztán a kormánya egymillió dollárt fogadott el Soros úrtól a régi szép időkben, amikor Orbán Viktor a kommunizmus ellen küzdött” – szúrt oda a színész. Ugyanakkor megjegyezte:

“Szégyellném magam, ha nem szólalnék fel nyilvánosan az efféle a tekintélyelvűség ellen, amelyben az Orbán-rezsim az ellenőrzése alá vonja a médiát, a cégeket drákói adószabályoknak veti alá, elhallgattatja a szabad sajtót, csak az ő engedélyükkel fotózható a drótkerítésük, démonizálja a jogfosztottakat, és a szélsőjobb felé kacsintgat. Mintha 1956 soha nem történt volna meg, amikor a világot elárasztották a szovjet uralom elől menekülő magyar menekültek. Nagyon kedvelem a magyar embereket. Az 1980-as évek elején voltam ott először, amikor még a Szovjetunió része volt. A 2000-es évek elején tértem vissza, és a Dunaparton sétálgattam. Akkoriban Magyarország a Szovjetunió bukása után elért demokratikus siker ékes példájának látszott"” - írta George Clooney.

„Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt” – e szavakkal zárta a közleményt . (telex.hu/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS