2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vajdasági magyarverések az EP napirendjén

2005. június 30. 12:57, utolsó frissítés: 13:14

A vajdasági erőszakos cselekményeknek csak egy része tekinthető etnikai indíttatásúnak, és ez is elég nehezen bizonyítható – fogalmazott Doris Pack, az Európai Parlament (EP) délkelet-európai delegációjának elnöke, miután az általa vezetett testület szerdán, Brüsszelben egyetlen napirendi pontként tárgyalta a magyar kisebbség zaklatását a tartományban. A német kereszténydemokrata politikus ugyanakkor hozzátette: „nem szeretem az olyan véletleneket, amelyeknek mindig a kisebbségek az áldozatai”.

Felvetődött a korrupcióval vádolt Kasza József VMSZ-vezető ügye is. - A cél nyilvánvalóan az, hogy megroppantsák az egyetlen jelentős politikai tényezőt, a Vajdasági Magyar Szövetséget, amely következetesen fellép a vajdasági autonómia védelmében – állítja Tabajdi Csaba (MSZP), hozzátéve: „a Kasza-ügy a szerbiai demokratizálódási folyamat lakmusz-tesztje”.

Doris Pack az ülés után kijelentette, nem kíván beleavatkozni a szerb igazságszolgáltatás munkájába. A Népszabadságnak nyilatkozva Becsey Zsolt (Fidesz) azt mondta: a magyar ügy brüsszeli napirenden tartásával végső soron azt lehetne elérni, hogy ne csak az EP, hanem az Európai Bizottság és a tagállamok tanácsa is önálló dossziéként emelje a vajdasági problémát a Belgráddal szemben megfogalmazott politikai követelmények közé. (népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS