2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Románul üzent a Tesco a tolvajoknak Londonban, felháborodott a helyi román közösség

2020. november 23. 10:16, utolsó frissítés: 10:40

Felháborodást váltott ki a külföldön élő románok körében az a felhívás, amelyet az Egyesült Királyságban működő Tesco helyezett ki az üzletben.


A londoni Tesco ugyanis nem angol nyelven üzent a tolvajoknak, hanem a helyi román közösség meglepetésére, románul. A Tesco arról tájékoztatta a bolti tolvajokat, hogy amennyiben tetten érik őket, büntető eljárás indul ellenük, a boltot pedig civil ruhás rendőrök ellenőrzik.

A román nyelvű szöveg láttán a helyi közösség úgy érezte, diszkrimináció érte őket és ezzel a Tesco a románokat ért sztereotípiákat erősíti fel, illetve az idegengyűlöletnek hagy helyet üzletében. A felháborodott közösség tagjai közül Iolanda Costide közismert román építész, aki 1995-ig vezette az angliai románok kulturális szövetségét, tiltakozásul angol nyelvű nyílt levelet küldött a szupermarket vezetésének.

Tesco practicing discrimination on ethnic grounds - a poster in their shops warning thieves, in Romanian, that they will...

Közzétette: Iolanda M. B. Costide – 2020. november 21., szombat


Mint levelében írta, nem méltó a Tescohoz, hogy etnikai alapon megbélyegezzen egy közösséget. Arra kérte az üzletet, hogy távolítsák el a román nyelvű tájékoztatót, hiszen nemcsak a románok azok, akik bűncselekményt követnek el a boltban, különben az egyenlőségi és az emberi jogok bizottságához fordulnak az ügy kapcsán. (hírszerk./adevarul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS