2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az Amerikai Gyógyszer Ügynökség gyártási engedélyt adott ki arra a kísérleti készítményre, amivel Trumpot is kezelték

2020. november 22. 10:03, utolsó frissítés: 10:04

A Regeneron Pharmaceuticals két összetevőből (casirivimab és imdevimab) álló antitest koktélja olyan, 12 éven felüli fertőzöttek esetén alkalmazható, akik enyhe vagy közepes erősségű tüneteket produkálnak. Az Amerikai Gyógyszer Ügynökség (FDA) szerint nem ajánlott ugyanakkor a kórházi kezelésre, netán légzéstámogatásra szoruló páciensek gyógyítására.


Ezzel a szerrel kezelték korábban Donald Trumpot is, aki szerint a készítmény segített neki a gyógyulásban.

A szombati gyártási engedélyt azt követően adták ki, hogy egy 799 fős, otthoni kezelés alatt álló mintán tesztelték, olyan fertőzötteken, akik enyhe vagy közepes erősségű tüneteket mutattak.

Az FDA szerint a szer arra lehet jó, hogy a betegek elkerüljék a kórházi beutalást, ezzel pedig enyhülhet az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás. A New York Times úgy tudja, a gyártó cég 500 millió dolláros állami támogatást kapott a készítménye fejlesztéséhez.

A vállalat közleménye szerint az első 300 ezer adagot a kormány ingyenesen bocsátja a betegek rendelkezésére, azonban a pácienseknek a szer beadásának költségeit valószínűleg ki kell fizetniük. (ziare.com, hírszerk.)

Nyitókép: CDC/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS