2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Meghalt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

2020. november 21. 17:30, utolsó frissítés: 17:55

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas basszusgitárosa.


Benkő László halálhírét alig dolgozta fel az Omega zenekart ismerő és szívébe záró közönség, pár napra rá Mihály Tamás is elhunyt. Benkő az Omega együttes billentyűse, zeneszerzője szerdára virradó éjjel, 77 éves korában rákbetegségben halt meg.

Mihály Tamás halálhíréről a zenekar szintén Facebook-oldalán értesítette közösnégét, mint írták: „Meghatározó alakja volt a hazai rockzenének, az Omega mellett szólólemezei és színpadi művei is maradandóak. Emlékét örökre megőrizzük!”

Mihály Tamás (1947-2020)
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Mihály Tamás, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt...

Közzétette: Omega – 2020. november 21., szombat


Mihály zenész családból származott, apja Mihály András, az operaház vezetője volt. Ő maga is klasszikus zenét tanult a zenei konzervatórium gordonka-szakán. Ott ismerte meg Presser Gábort. Játszott a Scampolo és a Non-Stop együttesekben, majd 1967-ben Varsányi István helyére csatlakozott az Omegához. Az egyik próbára elhívta Pressert, aki kezdetben külsős zeneszerzőként komponált számukra dalokat, majd egy évvel később teljes jogú taggá lépett elő. Ők voltak az együttes első képzett zenészei, nagyban hozzájárultak, hogy az Omega a magyar beategyüttesek élvonalába kerüljön.

Első szerzeménye az együttesben a Spanyolgitár legenda, amelyet ő maga is énekelt. Ezen kívül az első Omega-album, az angol nyelvű Omega Red Star from Hungary dalainak többsége is az ő hangján hallható, mert az énekes Kóbor János nem tudott kiutazni Angliába a felvételre. Koncerteken az eredetileg Presser Gábor énekével felvett Tízezer lépést szokta Kóborral duettben énekelni. Presser kilépése után a legtöbb Omega-dalt ő írta (Molnár György mellett), köztük olyan remekműveket, mint a Szvit vagy a Nem tudom a neved.

(hírszerk./hvg/wikipédia)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS