2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A legnagyobb kutatóintézetek a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében egy magyarországi kisfalu laboratóriumára támaszkodnak

2020. november 21. 11:10, utolsó frissítés: 11:17

A koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében a legnagyobb kutatóintézetek egy Magyarország fővárosához közel található, Nógrád megyei kis település családi házában kialakított laboratóriumból rendelnek víruskutatásaikhoz egy különleges anyagot – számol be a Hotnews a Reutersre is hivatkozva.


A portál beszámolója szerint, monoklonális ellenanyag felfedezője a 71 éves Lukács Noémi biológus, aki szülőfalujában, Szirákban hozta létre a nemzetközi szinten elismert biotechnológiai: English & Scientific Consulting Kft. (SciCons) nevű céget.Termékére olyan neves intézetek tartanak számot, mint a Robert Koch és a Pasteur Intézet és az Oxfordi Egyetem. Ugyanis a Szent István Egyetem professor emeritája, Lukács Noémi még az 1980-as évek végén Düsseldorfban kifejlesztett monoklonális ellenanyaga segítségével vírusok jelenlétét (vagy hiányát) lehet kimutatni a vizsgált mintákban.

Az apró fiolákban tárolt, fehér por formájában szállított monoklonális ellenanyagot kísérleti egerek "örökéletűvé" tett sejtjei termelik.

Az anyag felhasználását több mint hétszáz tudományos munka említi, az egyik legújabban a SARS-CoV-2 vírus ellen felhasználható lehetséges gyógyszerek hatásait vizsgálták.

A kisvállalkozás gyorsan növekszik a portál szerint öt alkalmazottal működik, a cég tavalyi bevétele 124 millió forint volt (valamivel több mint 400 ezer dollár, 1.639.967 lej), 52 millió forintos (783.355 lej) nyereséggel. (hotnews/hírszerk./hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS