2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az egykori foglyok szerint túszejtő az új iráni elnök

2005. június 30. 12:01, utolsó frissítés: 12:01

Miután 25 éve Iránban foglyul ejtették őket, öt volt amerikai túsz azt állítja, hogy az új iráni elnökben felismerni véli egyik őrét.

Chuck Scott, az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese kijelentette: akkor is felismerné őt, ha haját szőkére festenék és levágnák szakállát. Három volt fogolytársa – David Roeder, William Daugherty és Don A. Sharer – szerint kétségtelen, hogy Ahmadinezsád egyike volt a túszejtőknek.

Egy másik volt amerikai túsz, Thomas E. Schaefer, a légierő nyugállományú ezredese azonban kételkedik, és neki az új iráni elnök arcáról és nevéről nem jut eszébe egykori őre. Több volt iráni túszejtő diák kijelentette, hogy Mahmúd Ahmadinezsád nem vett részt az akcióban. Az új iráni elnök egyik közeli tanácsadója is cáfolta az értesülést.

Fegyveres muszlim diákok 1979. november 4-én megszállták az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, ahol 444 napig fogságban tartottak 52 amerikait. Az akciót azért indították, mert az Egyesült Államok nem volt hajlandó kiadni Teheránnak Mohamed Reza Pahlavi megbuktatott iráni sahot, hogy a volt uralkodót bíróság elé állítsák. (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS