2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Soros: Európának szembe kell szállnia Magyarországgal és Lengyelországgal

2020. november 19. 15:20, utolsó frissítés: 15:44

Nem hagyta szó nélkül Soros György milliárdos üzletember és filantróp a lengyel és magyar kormány döntését, miszerint megvétózzák az EU hét évre szóló költségvetését és azt a helyreállítási alapot, amelyre nagyon sok országnak, de főleg a déli tagállamoknak hatalmas szüksége van. A két kormány kiindulópontja, hogy a kifizetéseket jogállami feltételek betartásához kötnék.


A Project Syndicate oldalán megjelent írást egyébként a Telex.hu szúrta ki.

„Az Európai Unió nem engedheti meg magának, hogy kompromisszumokat kössön a tagállamokkal az alapok biztosítására vonatkozó jogállamisági rendelkezésekkel kapcsolatban. Az, hogy az EU miként reagál a Magyarország és Lengyelország által jelentett kihívásokra, meghatározza, hogy képes lesz-e az értékeihez hű, nyitott társadalomként túlélni” – kezdi álláspontját Soros György.

Szerinte a jogállamiság igenis gyakorlati akadály a két ország vezetőjének, a saját „személyes és politikai korrupciójuk miatt”.

„A jogállamiságról szóló rendelet el lett fogadva. Tehát, ha nem születik megállapodás új költségvetésről, a régi, 2020 végén lejáró költségvetést hosszabbítják. Magyarország és Lengyelország így nem kapna részesedést a költségvetésből, mert kormányaik megsértik a jogállamiságot” – érvel Soros.

„A Next Generation EU elnevezésű helyreállítási alapot együttműködéssel lehetne alkalmazni, ahogy azt még Guy Verhofstadt javasolta. Ha az EU ezt az utat választja, akkor megkerülhető lenne az Orbán-Kaczyński vétó. A kérdés az, hogy az EU-nak mennyire lesz meg ehhez a politikai akarata – folytatta.

Mint írja, magyar zsidó származása révén kimondottan érdekli, hogy mi történik Magyarországon.

Több bekezdésben is ecseteli, hogy Orbán Viktor családja és barátai milyen rendkívüli módon meggazdagodtak, de számos példát hoz fel a különböző rablásnak nevezett folyamatokra: például, hogy az állami vagyon közvetetten az ő irányításuk alatt álló magánalapítványokba terelődik, amelyet csak kétharmados többséggel lehet visszavenni.

De kifejti azt is, hogy a magyar kormány milyen módon befolyásolja a társadalomhoz eljutó információkat, így például az ellenzék érvényesülésére nem nagyon van esély, főként úgy, hogy a kormánytöbbség folyamatosan saját magának kedvezve változtat a választási törvényeken. (telex.hu/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS