2021. április 18. vasárnapAndrea, Ilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kirúgta az Origo Szalma György erdélyi származású újságírót, aki horogkeresztes karkötőt viselt egy tévés szerepléskor

2020. november 19. 13:58, utolsó frissítés: 14:21

Az állásába került Szalma György erdélyi származású újságírónak, az origo.hu munkatárásának, hogy a kormányközeli Pesti TV műsorában szvasztikás karkötőt viselt. A vörös alapú karkötőn olyan minta látható, amely az európaiakat leginkább a horogkeresztre emlékezteti. Az Index „biztos forrásból” úgy értesült ugyanis, hogy az Origo a magyarországi Momentum mozgalom feljelentését követően kirúgta újságíróját.


A karkötőn a Momentum szerint náci jelkép, horogkereszt látható, ezért a Pesti Tv műsorát követően a szervezet rendőrségi feljelentéssel élt tiltott önkényuralmi jelkép viselése miatt.

Náci jelképpel szerepelt az Origo propagandistája - feljelentést teszünk!

Szalma György, a közpénzből működő, Origo...

Közzétette: Momentum Mozgalom – 2020. október 31., szombat


Szalma egyébként bár bocsánatot kért az incidens miatt, a feljelentés kapcsán tagadta, hogy horogkereszt lenne a karkötőjén. Állítása szerint a karkötőt két éve kapta Indiában és egy buddhista jelkép.

„Aki ismer, az tudja, hogy nem vagyok náci, a karkötő nem hordozott semmiféle politikai üzenetet részemről. Nem állt szándékomban senkit provokálni. Ha bárkit megbántottam, ezúton bocsánatot kérek. (...) Egyébként minden felelősség egyedül engem terhel!” – írta Szalma a Facebook-oldalán. A bejegyzést azóta törölte.

Az Index szerint az Origótól távozó újságíró valóban járt néhány éve Indiában, erről többrészes cikksorozatot is írt a Mandinerre. Ott ez valóban az egyik legősibb szimbólum, a jelentése jó szerencse, de Európában a népirtásokért felelős német nemzeti szocialisták használták, így ebben a kultúrkörben egészen máshogy hat – tette hozzá az Index.

Nem ez az első hasonló eset: a szintén erdélyi Oláh Gellértnek azért kellett otthagynia a 888.hu-t, mert egy egy náci karlendítéses videó jelent meg róla a nyilvánosságban.

(hírszerk./index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS