2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lemondott a dán agrárminiszter, mivel illegálisan rendelte el 17 millió nyérc leölését

2020. november 18. 19:02, utolsó frissítés: 19:20

Benyújtotta ma a lemondását Mogens Jensen dán agrár- és élelmezésügyi miniszter, mivel állítása szerint megszűnt a politikai támogatottsága. Ennek oka pedig az, hogy törvénytelen módon rendelte el az országban tartott kb. 17 millió nyérc leölését.


A tárcavezető két héttel ezelőtt adta parancsba a mészárlást, és a terve kivitelezéséhez mozgósította a katonaságot és a rendőrséget is. A kb. 1 100 dán farmer, akik a nyérceket a bundájukért tenyésztették, azzal vádolta a minisztert, hogy veszélybe sodorja a megélhetésüket. Holott a kormány azt ígérte nekik, hogy kárpótlást kapnak.

Amint arról beszámoltunk, az állatok milliószámra történő leölését (nemcsak Dániában, hanem más északi országokban is) azzal indokolták, hogy kifejlődött bennük egy új koronavírus mutáció, mely – ha elterjed – veszélyeztetheti a tervezett oltási kampányok sikerességét.

A dán kormány egyébként módosított az álláspontján: egy kedden szétküldött dokumentumban már nem parancsolják, csak kérik a nem fertőzött farmokon az állatok leölését. Arra is ígéretet tettek, hogy megteremtik a jogszabályi környezetet is ahhoz, hogy általános irtást rendeljenek el.

Az állatjóléti szervezetek eközben abban reménykednek, hogy egy ilyen csapás után talán újra sem indul az iparág.
(Reuters, telex.hu, hírszerk.)

Nyitókép: Wikimedia Commons

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS