2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A választások után még rosszabb lesz: Budapestet bírálja a szlovák külügy

2005. június 29. 13:01, utolsó frissítés: 13:01

Budapesttel megfelelő szinten lévő, jó a viszonyunk, ám a magyar kisebbség problémakörével kapcsolatban déli szomszédunk mintha nem venné figyelembe közös uniós tagságunkat és a szlovákiai magyarok tényleges helyzetét és jogállását – jelentette ki a Népszabadság szerint Eduard Kukan a külföldi szlovák diplomáciai missziók vezetőinek éves tanácskozásán. A külügyminiszter szerint Magyarország újabb egyoldalú döntéseket hoz, amelyek ellentétesek a nemzetközi joggal, továbbá az unió rendelkezéseivel és joggyakorlatával.

– Sajnos semmi sem utal arra, hogy a jövő évi magyarországi parlamenti választások után javulás állhatna be. Ennek éppen az ellenkezője várható. Nyíltan meg kell mondanom, hogy a magyar féltől egyoldalú lépései megszüntetését várjuk el, s olyan eljárásokat tartunk kívánatosnak, amelyek összhangban vannak a két országban élő kisebbségek oktatásának és kulturális életének kölcsönös támogatásáról rendelkező kétoldalú egyezségekkel, valamint az uniós jogi normákkal – szögezte le. Juraj Tomaga pozsonyi külügyi szóvivő nem volt hajlandó részletezni, vajon a szlovák diplomácia vezetője milyen egyoldalú magyar lépésekre gondolt.

Elemzők tudni vélik, hogy Pozsony a Benes-dekrétumok felemlegetését, az autonómiafelvetéseket, az anyaországi és a szlovákiai magyarok elevenebb kapcsolattartását és a nemzeti útlevél bevezetésének módját sem találja megnyugtatónak. Ennek korábban Mikulás Dzurinda kormányfő is jelét adta, amikor április közepén lemondta a Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett nem hivatalos találkozóját. (nol)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS