2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

100 érintetlen szarkofágot találtak a Kairó melletti Dzsószer-piramisnál

2020. november 16. 09:03, utolsó frissítés: 09:03

Kivételes leletet találtak az egyiptomi Szakkarában: több mint 100 érintetlen szarkofágot. Az aranyozott és festett fakoporsókat 12 méter mélyről hozták fel a régészek - 2000-2500 éve rejtették el azokat a Kairótól mintegy 30 kilométerre délre található fáraókori temetőben, a híres Dzsószer-piramis mellett.


A leletek a későkorra (i.e. 664-332) és a három évszázadon át uralkodó ptolemaioszi dinasztia (i.e. 323-30) idejére nyúlnak vissza.

Az egyik szarkofágot a világsajtó képviselőinek jelenlétében nyitották fel, a benne talált múmiát pedig egy mobil röntgenkészülékkel át is világították. Szakértők szerint a szarkofágok magasrangú egyiptomi hivatalnokok múmiáit rejtik.

A szakkarai leleteket a három legjelentősebb egyiptomi múzeumban fogják kiállítani, köztük a gízai piramisok mellett épülő és a tervek szerint jövőre megnyíló Egyiptomi Nagymúzeumban.

A helyi régészeti hatóságok szerint ezzel távolról sincs vége a kincsek feltárásának az ősi nekropoliszban, ahol szeptemberben 27, októberben pedig további 59 érintetlen, és hasonlóan jó állapotban lévő szarkofágot találtak.
"Szakkara még csak az 1 százalékát mutatta meg annak, amit magában rejt" -mondta az egyiptomi televízióban élőben közvetített sajtótájékoztatón Hálid al-Ináni régészeti miniszter, aki egy újabb nagy felfedezés bejelentését ígérte az elkövetkező hetekre, december végére vagy január elejére. Az egyiptomi régészek egyebek közt arra számítanak, hogy megtalálják azt a koporsókészítő műhelyt, ahol a temérdek szarkofágot gyártották.

A koporsók mellett találtak 40 aranyozott istenszobrot, illetve halotti maszkot is. (MTI)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS