2021. április 14. szerdaTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Exit pollok: először lesz női elnöke Moldovának a nyugatbarát Maia Sandu személyében

2020. november 15. 22:08, utolsó frissítés: 22:15

Bár hivatalos eredmények még nincsenek, az exit pollok alapján a nyugatbarát, korrupcióellenes harccal kampányoló Maia Sandu nyerte meg a választás Moldovában, így ő lesz az ország első női elnöke.


A Watch-Dog közvéleménykutató felmérése szerint az elnökválasztás második fordulóját Sandu 54,7%-al nyerte meg az oroszbarát Igor Dodonnal szemben, aki 45,3%-ot kaphatott. Ebben a felmérésben azonban nincsenek benne a diaszpórában szerzett voksok, amelyek előreláthatóan nagyon nagy arányban Sanduhoz mennek. AZ első körben minden esetre neki mentek.

Moldova, IPP Exit Poll:

Presidential election

Sandu (PAS-EPP): 55% (+7)
Dodon (*~S&D|ID): 45% (-7)

+/- vs. 2016 election result
#moldova

Közzétette: Europe Elects – 2020. november 15., vasárnap


Gyakorlatilag minden egyes exit poll a női jelölt győzelmét vetíti előre. AZ Intellect Grupé például 54,8-őt ad neki, 45,2-őt Dodonnak.

Vasárnap gyakorlatilag minden külföldi szavazóhelyiség előtt hatalmas sorok álltak, a diaszpóra szavazatai pedig döntőek lehetnek. A részvétel nagyon magas volt, a diaszpórával együtt a Központi Választási Bizottság adatai szerint a választáskorú lakosság 52,44 százaléka adta le a voksát.

A vasárnapi választás egy régóta tartó politikai háború újabb csatája, a tét pedig az Európai Unióhoz való közeledés, vagy annak megakadályozása.

Az első körben Sandu határozottan nyert, négy százalékot vert a hivatalban levő Dodonra, ezzel pedig rácáfolt minden előzetes felmérésre, amelyek minimum 20%-os Dodon-előnyt jósoltak. 2016-ban ugyanők mérkőztek meg, akkor Dodon kevesebb, mint öt százalékkal nyert, de az ellenzék csalásról beszélt.

Különben Dodon meglebegtette, hogy nem fogja elfogadni, ha veszít, és híveit utcára szólítva fogja megvédeni győzelmét.

A kampány kiélezett volt: Sandu azzal vádolta Dodont, hogy a helyi önkormányzatokra helyez nyomást, hogy őt szavazzák meg az emberek. Dodon meg azt mondta, Sandu diszkriminálni fogja az orosz anyanyelvűeket, ha nyer, és legálissá teszi a melegházasságot.

Az országban amúgy tombol a vírus, eddig 55 000 moldovai fertőződött meg és 1300-an haltak meg. A hivatalos eredményekre még várni kell, vasárnap éjszaka azonban már meglehetnek. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS