2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az EU külső határait és a közös informatikai rendszert fogja erősíteni az új terrorizmus elleni stratégia

2020. november 14. 19:21, utolsó frissítés: 19:29

A terrorizmus elleni fellépés fokozásáról tanácskoztak az uniós belügyminiszterek. Az ügy a franciaországi és a bécsi merényletek után került napirendre.


A tervek szerint erősítenék az unió külső határait és a közös informatikai rendszert és fellépnének a gyűlöletkeltő internetes tartalmak ellen is. Az intézkedések fő indoka a franciaországi iszlamista erőszakhullám, illetve a bécsi terrortámadás.

"Tudjuk, hogy a franciaországi támadások esetében a terrorista szervezetek az interneten szólítottak fel bosszúra a Charlie Hebdo karikatúrák bemutatása után. Számomra ez megerősíti azt, hogy szabályozni és akadályozni kell az internetes terrorista tartalmakat” – mondta az unió belügyi biztosa, Ilva Yohansson.

A miniszterek szerint fontos az adatok kölcsönös megosztása azért, hogy a tagországok rendvédelmi szervei gyorsan hozzáférjenek az információhoz.

"Én személy szerint azt az eszköztárat hiányolom, amellyel a polgárok, legyenek akár muszlimok, vagy nem muszlimok, felvehetnék a harcot a globális dzsihádizmus, az Al-Kaida és az Iszlám Állam befolyásával. Ezek ugyanis csak szélesítik a szakadékot az iszlám két oldala között. Véget kell vetnünk annak, hogy összekeverjük az iszlámot az iszlámizmussal, a dzsihádizmussal, a vahhabizmussal, és a terrorizmussal” – mondta egy francia kutató, Didier Leroy.

A belügyminiszterek megvitatták az Európai Bizottság szeptemberben bemutatott migrációs stratégiáját is. A bizottság egyébként decemberben mutatja be az új terrorizmus elleni stratégiáját. (euronews)

Nyitókép: Guillaume Périgois, Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS