2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Trump megtartotta első nyilvános sajtótájékoztatóját a választások után

2020. november 14. 10:45, utolsó frissítés: 10:45

Először beszélt nyilvánosan a leköszönő amerikai elnök, Donald J. Trump, a téma azonban nem aválasztások elvesztése vagy a sokat hangoztatott választási csalások voltak, hanem a járvány. Trump világossá tette, hogy az elnökségéből hátralévő két hónapban ragaszkodni fog ahhoz az irányvonalhoz, amelyet eddig is követett.


Már több mint egy hete 100 ezer felett van a koronavírussal újonnan megfertőzöttek száma naponta az Egyesült Államokban, az egészségügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha Trump elutasítja a pandémiával szembeni agresszív fellépést, és a koordinált együttműködést Joe Biden csapatával, akkor elnökségének utolsó két hónapjában még drasztikusabban emelkedhetnek a számok.
Ennek ellenére Donald Trump Fehér Ház Rózsakertjében tartott sajtótájékoztatón péntek este határozottan és többször leszögezte, hogy nem hoznak az amerikai gazdaság lezárását célzó döntést.

„Ez a kormányzat nem fog elrendelni lezárásokat. Remélhetőleg, akármit hoz is a jövő, mert nem tudni, ki kormányoz majd, de az én vezetésem alatt nem lesznek lezárások” - jelentette ki Donald Trump.Elmondta még, hogy minden amerikai számára ingyenes lesz az amerikai Pfizer és a német BioNTech által fejlesztett és eddig 90% -ban hatékonynak bizonyult vakcina. Azt is hozzátette, hogy kormányzata majdnem 2 milliárd dollárral támogatta az oltóanyag kifejlesztését, és reményei szerint már jövő áprilisban széles körben be tudják oltani az amerikaiakat.

A vakcinát még április előtt először az idősebbek, az egészségügyi állapotuk miatt veszélyeztetettek, és a frontvonalban dolgozók kapják majd meg.

Ezzel az elnök lezártnak tekintette a sajtókonferenciát. Az újságírók nem tehettek fel kérdéseket.

Az Amerikai Egyesült Államokban 11 millióhoz közelít a fertőzöttek száma, és már majdnem 245 ezren haltak meg a vírus következtében (Foxnews/Euronews/hírszerk.)

(Nyitókép: pillanatfelvétel a sajtótájékoztatóból)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS