2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Házasodhatnak a melegek Kanadában

2005. június 29. 12:23, utolsó frissítés: 12:23

A kanadai képviselőház tegnap elfogadta az azonos nemű párok házasságkötését engedélyező törvényt. Hollandia és Belgium után Kanada a harmadik ország, amely engedélyezi az azonos neműek kapcsolatának legalizálását. Kanadában az azonos neműek házassága hét tartományban már eddig is lehetséges volt, az új törvénnyel ennek hatályát szövetségi szinten, országos méretekben is kiterjesztették.

A konzervatív körök és az egyházak által erősen vitatott és támadott jogszabályt a kanadai törvényhozók 158:133 arányban hagyták jóvá. A Paul Martin miniszterelnök vezette kisebbségi liberális kormány által benyújtott törvényt még a szenátusnak is el kell fogadnia, ami formaságnak tűnik az ottani erős liberális többség miatt.

Kormánystatisztikák szerint Kanadában hozzávetőleg 34 ezer homoszexuális és leszbikus pár él. Kapcsolatuk törvényesítése csak a polgári házasságkötésre vonatkozik, ezért indokolatlan az egyházak korábban hangoztatott aggodalma, hogy rákényszerülnek az ilyen párok összeesketésére, amit ha nem tesznek meg, bíróság elé citálhatják őket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS