2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fekete-mentes kocsmák: dúl a rasszizmus Norvégiában

2005. június 29. 11:55, utolsó frissítés: 11:55

Az ENSZ kritizálja Norvégiát mondván, hogy nem intézkedik a diszkrimináció visszaszorítása érdekében. A kritikák nyomán a norvég kormány egy törvénytervezetet készített a diszkrimináció megfékezésére.

Az ügy hátterében az áll, hogy a helyi és nemzetközi sajtóban is felbukkantak olyan cikkek, melyek szerint Norvégiában dúl a rasszizmus. Például egyes szórakozóhelyekre feketéket nem engednek be, és egyes esetekben az etnikai kisebbségeknek több hónapig kell a lakásra vagy munkahelyre várók listáinak végén dekkolniuk.

A BBC Kashif Ahmadról ír, aki egy garázst szeretett volna építeni. Miután több árajánlatot is áttanulmányozott, Olaf Oje építőcégét választotta. Mikor azonban felvette vele a kapcsolatot, különös választ kapott: a levélben az állt hogy „sajnálom, nem végezhetem el ezt a munkát az ön számára, mivel ön muzulmán és egyetlen alkalmazottam sem akar az ön számára dolgozni.”

„Muzulmán neve volt és ez nem tetszett nekem. Jogomban áll eldönteni, hogy kinek akarok dolgozni” – mondta Olaf Oje, aki szerint minden muzulmán potenciális terrorista. Kashif Ahmed feljelentése nyomán azonban Ojet 4500 dollárra büntették mivel a norvég törvénykezés tiltja, hogy valaki faji, vallási vagy etnikai alapon miatt tagadja meg valakitől szolgáltatásait.

Norvégia etnikai szempontból eléggé homogén: bár a fővárosban a nem-nyugati eredetű lakosság 20%-os, országos szinten ez az arány csupán 4%. Ella Gosh, az oslói Diszkrimináció-ellenes Központ munkatársa szerint évente körülbelül 200 hasonló panaszt kapnak, ezeknek azonban csak töredéke kerül bíróság elé: nagyon nehéz bizonyítani a diszkriminációt és nagyon nagy nyomás nehezedik a feljelentőre – mondja. Sokan a kockázatokra is gondolnak: ha a pert elveszítik, a költségeket fizetniük kell. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS