2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem sikerült kijavítani az űrsikló hibáit, de lehet, hogy felszáll

2005. június 28. 12:10, utolsó frissítés: 12:10

A NASA űrsiklója továbbra sem teljesíti a Columbia-katasztrófa után foganatosított biztonsági kritériumokat – állítja egy független szakértői bizottság. Elmondásuk szerint továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy hab- és jégdarabok váljanak le a sikló külső borításáról felszálláskor. Az űrjármű nem lett eléggé megerősítve, és repülés közben továbbra sem lehet javításokat eszközölni rajta.

A 26 tagú Stafford-Covey Bizottság vélményezése miatt előfordulhat, hogy az amerikai űrkutatási hivatal mégsem indítja útnak a Discovery űrsiklót júliusban. A NASA vezetősége múlt héten arra a következtetésre jutott, hogy a sikló hővédő pajzsának nekicsapódó jégdarabok továbbra is károsíthatják azt, de ennek kockázata eléggé alacsony ahhoz, hogy újra lehessen kezdeni a Columbia-katasztrófa miatt leállított küldetéseket.

A veszélyekre figyelmeztető bizottság elnöke, Richard Covey, aki maga is űrhajós, így fogalmazott: ha fiatalabb lenne, gond nélkül felszállna a siklóval. A bizottság szerint azonban a NASA 15 ajánlásuk közül csak 12-őt teljesített – ráadásul épp a legfontosabb három pontot hagyta ki. A következő napokban várható döntés az ügyben, hogy felszállhat-e az űrsikló vagy sem. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS