2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A tervrajz árulkodik: Hitlernek atombombája lehetett

2005. június 28. 10:28, utolsó frissítés: 10:28

Egy tervrajz alátámasztani látszik, hogy Hitler parancsára német tudósok egy csoportja megtervezte és talán tesztelte is az atombombát – írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Reiner Karlsch tavasszal megjelent, Hitler bombái című könyve sok vitát keltett. Tanúságokra, szovjet archívumokból származó dokumentumokra, laboratóriumi elemzésekre támaszkodva a kutató azt állította: a nácik közel jártak ahhoz, hogy atombomba birtokába jussanak.

A szerző szerint nem messze Berlintől felépítettek egy reaktort és sikerrel robbantottak 1944 októberében legalább két kisebb, kezdetleges atombombát Rügen szigetén, majd 1945 márciusában Türingiában. E jó eredményeket azonban a gyakorlatban nem tudták alkalmazni, hasadóanyag hiányában és technikai problémák miatt.

A könyvet szkeptikusan fogadta a tudományos világ. Karlsch emiatt részben visszakozott: nincs ugyan birtokában cáfolhatatlan tényeknek, de sok nyomot talált. A tervrajz, amely a könyv megjelenése után került elő, és amelyet Karlsch most nyilvánosságra hozott, újra kiélezte a vitát. A rajzon látható "piszkos bomba" egy dátum nélküli jelentés része volt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS