2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ezt tudni eddig a hétfői bécsi terrortámadásról (hírünk folyamatosan frissül)

2020. november 03. 10:34, utolsó frissítés: 2020. november 06. 11:41

A német dpa hírügynökség összefoglalta, hogy mik derültek ki eddig a hétfő esti bécsi merényletről, és hogy mi az, amit nem tudunk még a támadás másnapján.


Mikor és hol történt a lövöldözés
A terrortámadás mindössze néhány órával a koronavírus-járvány megfékezését célzó részleges karantén életbe lépése előtt történt, helyi idő szerint este nyolc óra körül.

Az első lövések a Seitenstettengasse utcában található központi bécsi zsinagóga környékén dördültek el. A gépkarabéllyal, robbanóöv-utánzattal, maroklőfegyverrel és késsel felszerelkezett támadó válogatás nélkül lőtt a tömegbe.

Hat különböző bécsi helyszínen volt lövöldözés
, egyebek között a Seitenstettengassén, a Morzinplatzon, a Fleischmarkton és a Bauernmarkton. A merénylet után ideiglenesen lezárták a belvárost a közösségi közlekedés előtt.


Legkevesebb négy halálos áldozat van
A fegyveres négy ember életét oltotta ki. Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint egy idősebb férfi és egy idősebb nő, valamint egy fiatal férfi és egy pincérnő vesztette életét a támadásban.

Egyelőre nem tudni, hogy egy vagy több támadó volt-e. A rendőrök egy elkövetőt lelőttek.

Több sérült válságos állapotban van
Egészségügyi források 17-re tették a sebesültek számát, többségüket lőtt sebbel vitték kórházba, de akadt olyan is, akinek szúrt sebe van. Heten válságos állapotban vannak.

Amit a támadóról tudunk
Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerint iszlamista terrortámadás történt, és a lelőtt elkövető minden bizonnyal az Iszlám Állam dzsihadista szervezet híve volt.

A lelőtt támadó 20 éves volt, albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak.

A férfi Bécsben született és nevelkedett, és a belügyminiszter szerint az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt. Az osztrák hírszerzés is ismerte őt, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni. Büntetett előéletű volt: 2019 áprilisában 22 hónapra ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Tavaly december 5-én feltételesen szabadlábra helyezték, mivel fiatal felnőttként enyhébb törvények vonatkoztak rá.

A támadónak sikerült becsapnia a deradikalizációs programot, és azokat, akik vele foglalkoztak - nyilatkozta kedd délután az osztrák belügyminiszter.

Nem tudjuk, hogy egyedül volt-e a támadó

Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy voltak-e tettestársai a lelőtt elkövetőnek, Karl Nehammer osztrák belügyminiszter mindenesetre nem zárta ki ennek lehetőségét. Kedd délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy több támadó lett volna.

Harald Sörös belügyi szóvivő korábban azt közölte, hogy a hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek. Médiaértesülések szerint az osztrák rendőrség úgy gondolja, hogy nem a lelőtt férfi tervelhette ki a merényletet.

Bár a merénylő rokonszenvezett az Iszlám Állammal, nem tudni, hogy volt-e konkrét célpontja a támadásnak. Nem egyértelmű, hogy a pánikkeltés volt-e a célja a felkapott bécsi negyedben vagy eredetileg a zsinagóga volt a kiszemelt célpont. Oskar Deutsch, az ausztriai zsidó hitközség vezetője elmondta: a támadás időpontjában a zsinagóga és az ugyanazon a címen található iroda már zárva volt.

Házkutatások és őrizetbe vételek

A merénylet után 18 házkutatás zajlott és 14 embert őrizetbe vettek, közölte a belügyminiszter kedd délután. Sankt Pöltenben, Alsó-Ausztria tartomány székhelyén is átkutattak két házat. Egy férfit Linzben is őrizetbe vettek az ORF osztrák köztévé kedd délutáni híradása szerint. Azt egyelőre nem tudni, hogy a férfi kapcsolatban állt-e az osztrák fővárosban elkövetett fegyveres támadással.

Bécsben ezer rendőr van bevetésen.---------

17:10 Az osztrák Kurier a belügyminiszterre kedd délutáni nyilatkozatára hivatkozva azt írja, hogy a sérültek számát felfelé kellett korrigálják a hatóságok. Karl Nehammer elmondta, hogy jelenleg 22 személyt kezelnek a bécsi kórházakban.

A belügyiminiszter ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a súlyosan sérült rendőrt két bevándorló férfi mentette meg, illetve arról is beszélt, hogy a beküldött videók alapján "nincs bizonyíték újabb támadóra". A rendőrség összesen 18 házkutatást folytatott a támadás nyomán Bécsben és Alsó-Ausztriában, és 14 embert vett őrizetben, a kihallgatásuk jelenleg is folyamatban van, de semmi bizonyíték sincs arra, hogy aktívan is részt vettek volna a támadásban. A lefoglalt bizonyítékok értékelése jelenleg is zajlik.

Christoph Mierau, a Bécsi Egészségügyi Szövetség szóvivője kedd délután arról nyilatkozott, hogy 14 súlyos sérültet tartanak számon, de egyikük sincs életveszélyben. Az illetékes nem kommentált a sérülések típusát. Az APA osztrák hírügynökség információi szerint a sérültek többsége osztrák és német. Egy szlovákiai sérültről is tudnak.

A bécsi rendőrség hivatalos tájékoztatója:16:51 Nem csak a szlovákok, hanem a csehek is megerősítették a határvédelmet. Az olasz külügyminiszter is azt sürgette.

Csehország kedden szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a cseh-osztrák határátkelőkön, és megszigorította az országban lévő zsidó imahelyek és emlékhelyek védelmét - jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a bel- és a külügyminisztériumra hivatkozva. "Szükségesnek tartjuk ezeket az intézkedéseket, mert a bécsi merénylet valószínű elkövetői közül néhányan még szabadlábon vannak" - indokolta az intézkedések bevezetését Tomás Petrícek külügyminiszter a televízióban. A miniszter szerint a bécsi áldozatok között cseh állampolgárok nincsenek.

"Az ellenőrzéseket már hétfő este elkezdtük. Pontosabb információkat taktikai szempontból nem hozunk nyilvánosságra" - mondta Jirí Matzer, a dél-csehországi rendőrség szóvivője a cseh hírügynökségnek. Matzer szerint a határátkelőkön nyugodt a helyzet, a forgalom a koronavírus-járvány miatt is alacsony.

Konkrét veszélynek nevezte az illegális bevándorlást, és kötelességnek nevezte az országhatárok védelmét Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, az Öt Csillag Mozgalom kormánypárt politikusa kedden, a bécsi merénylet másnapján. A nyitott kikötők politikáját gyakorló római kormány vezető politikusa "a társadalmunkat gyűlölő bestiáknak" nevezte a nizzai és bécsi merényletek elkövetőit. Luigi Di Maio közösségi oldalán kijelentette: az illegális bevándorlás konkrét veszélyt jelent, ezért "realistának kell lennünk (..) a határok védelme minden állam kötelessége, valamint joga is". Az olasz diplomácia vezetője szerint az Európai Uniónak emelnie kell a biztonsági fokozatot, és szigorítania kell az európai mecsetek ellenőrzését a mérsékelt muzulmán közösségek együttműködésével.

13.15 A szlovák rendőrség határellenőrzéseket vezetett be az Ausztriával határos átkelőkön a bécsi merénylet után. Erről az Országos Rendőr-főkapitányság a közösségi oldala alapján a Paraméter számolt be.

Az országos rendőrfőkapitány, Peter Kovarík tudatta, hogy alig egy órával a merénylet után már úgy döntöttek, hogy ellenőrzik a határátkelőket, stratégiai helyeket, egyeztetnek a környező országok rendőrségeivel.

A rendőrség a rizikósnak minősített helyekre azonnal járőröket küldött, megerősítették a közúti és a vasúti járőrszolgálatot, valamint a folyami közlekedés ellenőrzését is Pozsony megyében.

12.30 A bécsi zsidó közösség vezetője, Oskar Deutsch azt mondta a Kurier című lapnak, hogy nem tud arról, hogy a támadásnak lenne áldozata a zsidó közösség tagjai közül. Az egyik támadás ugyanis abban az utcában történt, ahol az osztrák főváros központi zsinagógája található. Ugyanakkor az nem egyértelmű, hogy a zsinagóga volt-e a célpont.

12:00 Az osztrák Kurier Karl Nehammer belügyminiszter nyilatkozatára hivatkozva azt írja, hogy a lelőtt támadó kétségkívül az Iszlám Állam szimpatizánsa volt. Tavaly áprilisban 22 hónap börtönre is elítélték, amiért megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az ISIS-hez.

A 20 éves fiút decemberben engedték feltételesen szabadon. A lelőtt terrorista észak-macedón származású, de ő már Ausztriában született. Kettős állampolgár volt. Az újság azt írja, hogy az elkövető valószínűleg olyan teljesen automata Kalasnyikov géppuskát használt, amely az osztrák törvények szerint háborús fegyvernek minősül, és mint ilyen tiltva van. A terrorista valószínűleg illegálisan jutott hozzá.

Közben három napos nemzeti gyászt rendeltek el Ausztriában.

11:30: Az ORF osztrák közszolgálati adó tudósítása szerint összesen hét ember van kritikus, életveszélyes állapotban a támadás után. Azt írják, hogy összesen 17 ember került kórházba, többségük lövési sérüléssel, de olyanok is vannak, akiket vágási sérülésekkel ápolnak. Tíz ember közepes vagy könnyű sérülésekkel került kórházban, de egyelőre ők sem hagyhatják el a kórházat. Pszichológiai támogatást kapnak, többségük érhető módon sokkos állapotban van. A támadásban megsérül rendőr „kritikusan stabil” állapotban van.

Az osztrák hatóságok mindenki arra szólítottak fel, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon. Kedden nem nyitnak ki az iskolák sem. Közben Bécs belvárosát teljesen lezárták, és arra kérnek mindenkit, hogy kerüljék a helyszíneket. Legalább ezer rendőr és katona van szolgálatban. Megerősítették a közintézmények védelmét. A szemtanuk által feltöltött és megosztott videóanyagok elemzése jelenleg is zajlik.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy eddig 15 házkutatást tartottak a merénylettel kapcsolatosan, és több embert is letartóztattak.

Az közszolgálati adó a német Bild újságra hivatkozva azt írja, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet állhat a támadás hátterében.

Eredeti hír:
A bécsi rendőrség kedd reggeli tájékoztatása szerint 3 halottja van a városban hétfő este történit terrortámadásnak, és összesen 15 súlyosan sérült személyt tartanak számok, köztük van a bécsi rendőrség egy tagja is. A támadók legalább hat különböző helyszínen lövöldöztek. A sajtóértesülések ugyanakkor arról szólnak, hogy négy járókelő (két férfi és két nő) halt meg a támadásban.Az ötödik halott az egyik merénylő, akit a rendőrök a 20 órai riasztás után mindössze 9 perccel később lelőttek. A támadáskor robbanómellénynek látszó tárgyat is viselt, de erről később kiderült, hogy csak megtévesztés. Az elkövető otthonában házkutatást tartottak, de a rendőrség erről bővebb tájékoztatást nem adott. Csak annyit erősítettek meg, hogy a támadás iszlamista hátterű, motivációjú volt.

Az egyelőre tisztázásra vár, hogy a támadást pontosan hányan követték el, az osztrák sajtó még 3 elkövetőről ír. Harald Sörös, az osztrák belügyminisztérium szóvivője „legalább négy elkövetőről” beszélt. A rendőrség jelenleg is elemzi a lövöldözésekről készült videófelvételeket.(hírszerk./hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS