2021. április 14. szerdaTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Választások járvány idején: vasárnap elnököt választ a Moldovai Köztársaság

2020. november 01. 15:19, utolsó frissítés: 23:51

A Moldovai Köztársaságban vasárnap tartják az államelnöki választásokat, a koronavírus-járvány közepén, ahol 3,5 millió állampolgár gyakorolhatja szavazati jogát.


A moldovai egészségügyi minisztérium szerint az utóbbi 24 órában 839 új Covid-19 megfertőződést regisztráltak, amellyel összesen több mint 76 ezer Sars-Cov-2 vírus miatt megbetegedett személyt tartanak számon. Az országban összesen 1.700 személy halt meg a járványhoz köthető okokból.

A legfrissebb adatok szerint a valószínűleg vagy a jelenlegi elnököt, Igor Dodont választják meg újra, vagy legerősebb kihívóját, Maia Sandut.

Maia Sandu és Igor Dodon, a legesélyesebbek az államelnöki tisztségre. Maia Sandu és Igor Dodon, a legesélyesebbek az államelnöki tisztségre.


A járványnak súlyos gazdasági hatásai vannak Moldovában, hiszen egy már létező válságot mélyített el: így a vasárnapi választásokat az egészségügyi-, gazdasági- és társadalmi válságok határozzák meg.

Az elemzők szerint így az ország politikailag ismét válaszúthoz érkezett – a legutóbbiról itt írtunk –, ahol a tét az, hogy Kelet felé vagy Nyugat felé fog „húzni”.

A 2016-os választások második fordulóján Igor Dodon baloldali színekben, és Oroszország fele orientálódva győzött 52 százalékkal, míg a jobboldali Maia Sandu, aki „EU-párti”, 48 százalékot kapott.

A jelenlegi választásokat megelőzően Dodon minden választási vitalehetőséget elutasított. A választások napján Maia Sandu választási csalással vádolta meg.

A sajtóértesülések szerint az éppen zajló választások a romániainak ismerős forgatókönyv szerint történik: az országban gyenge a részvétel, míg a diaszpórában hosszú sorok és kaotikus körülmények uralkodnak.

A délelőtti órákban, a G4media percről-percre tájékoztatása szerint, sor került a következőkre: reggel Varnițaban, egy incidens során – amikor az Andrei Năstase, a Jog és Igazság Platform jelöltje szavazott, egy polgár könnygázt használt, akit később a hatóságok előállítottak. A helyzetet tovább fokozta, hogy autóbuszokkal szállították szavazni az embereket, pedig ezt tiltja a járvány-helyzetben előírt választási szabályzat. A szavazókörzethez vezető utakat egy veterán katonákból álló szervezet megfigyelői lezárták, a rendőrség közbelépett, figyelmeztetve, hogy a megfigyelőknek semlegesnek kell maradniuk.

Egy másik szavazókörzetben is buszoztatva érkeztek védőmaszkokat nem viselő emberek, akiknek egy ismeretlen személy lefotózta a személyi igazolványait.

Délig a hatóságok legkevesebb 15 törvénytelenséget észleltek, amire lépésként Maia Sandu választási csalásokkal vádolta meg ellenfelét, állítása szerint már több száz feljelentést tett a hatóságoknál.

Frissítés: a vasárnap esti exit pollok szerint Igor Dodon a szavazarok 40%-át, míg Maia Sandu 34%-át kapta - így biztosan ismét ketten kerülnek be az elnökválasztás második fordulójába, amelyet november 15-én tartanak.

Frissítés2: 23 órakor a szavazatok felének a feldolgozásának részeredményei szerint Igor Dodon 36,22% Maia Sandu 30,46% voksot kapott.
(digi24, g4media)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS