2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kína megvásárolná az Egyesült Államok egyik legnagyobb olajtársaságát

2005. június 27. 12:22, utolsó frissítés: 12:22

Az Egyesült Államokban szenátusi bizottsági meghallgatáson foglalkoztak a Kína által támasztott úgymond "gazdasági fenyegetéssel". Kína harmadik legnagyobb olajcége ugyanis bejelentette, hogy 18 és fél milliárd dollárért meg akarja vásárolni az amerikai Unocal olajtársaságot. Ha az üzlet összejön, akkor ez lesz a kínai cégek által végrehajtott legnagyobb külföldi ügylet.

Öt évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy egy kínai állami cég egy amerikai olajvállalatot próbáljon megszerezni. Változnak azonban az idők. Pár hónapja a kínai Lenovó informatikai csoport sokkot okozott, amikor megvette az IBM személyi számítógép ágát. A mostani ajánlat tízszer ennyi pénzről szól. A logika egyszerű: Kínának olajra van szüksége, kevés az új olajmező, és az egyetlen alternatíva, ha olajcégeket vesz.

Az Unocal megvásárlása azonban nem lesz könnyű – a vállalat már elfogadott egy alacsonyabb ajánlatot az amerikai Chevrontól és Washingtonban sokak hátán végig futott a hideg arra a hírre, hogy a kommunista Kína kinézett magának egy komoly amerikai vállalatot. (bbc.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS