2022. december 4. vasárnapBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hajlik rá a lengyel államfő, hogy minimálisan enyhítsen az abortusztörvényen

2020. október 30. 17:04, utolsó frissítés: 17:55

Rendkívül minimálisnak nevezhető módosítást nyújtott be pénteken Andrzej Duda lengyel államfő az abortusztörvényhez, a javaslat szerint az abortusztilalom alóli egyik, a magzati rendellenességekkel járó terhességre vonatkozó kivétel akkor lenne alkalmazható, ha a gyermeknél az élettel összeférhetetlen károsodást valószínűsítik.


A lengyel államfői hivatal honlapján olvasható nyilatkozat szerint a tervezet összhangban van a beteg magzatok művi vetélését alkotmányellenesnek minősítő, a minden embernek életjogára hivatkozó múlt heti alkotmánybírósági döntéssel, írja az MTI.

Az alkotmányellenesnek talált előírás lehetővé tette a terhesség megszakítását a magzati lét bármelyik szakaszában, ha az orvosok „nagy valószínűséggel” megállapítják a magzat súlyos betegségét, károsodását. Az így megfogalmazott kivétel alapján tavaly több mint ezer terhességmegszakítást hajtottak végre, a leggyakrabban Down-szindrómás magzatokon.

A szóban forgó kivételen az államfői javaslat szerint úgy szűkítenének, hogy ez csak az úgynevezett letális károsodásokra vonatkozna, vagyis akkor tenné lehetővé az abortuszt, ha a prenatális vizsgálatok „magas valószínűséggel” megállapítják: a gyermek holtan fog megszületni, illetve olyan károsodással, amely „elkerülhetetlenül és közvetlenül” a gyermek halálát okozza az alkalmazott terápia ellenére.

Duda hozzátette, hogy a tervezet benyújtásán kívül szorgalmazni fogja a fogyatékos gyermekeket nevelő családok szélesebb körű támogatását.

Az október 22-én elfogadott törvénymódosítás óta mindennap jelentős mértékű, heves tüntetések zajlanak Lengyelországban. Péntek estére központi tiltakozást hívtak össze Varsóba.

A tüntetések élére álló, a Nők Sztrájkja nevű feminista kezdeményezés péntek délelőtti sajtóértekezletén közölte: két fő követelményük az abortuszszabályozást érintő alkotmánybírósági döntés érvénytelenítése, valamint a Jog és Igazságosság kormányának lemondása. (mti/telex.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS