2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tizenhárom CIA-ügynököt köröznek Európában

2005. június 27. 12:11, utolsó frissítés: 12:11

Egész Európában köröztetik azt a 13 CIA-ügynököt, akik ellen olasz ügyészek letartóztatási parancsot adtak ki a terrorkapcsolatokkal gyanúsított Abu Omar imám elrablása ügyében – jelentette hétfői számában a Corriere della Sera című olasz lap.

A vád szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 13 titkosügynöke – semmibe véve az olasz szuverenitást – még 2003 februárjában elrabolta Milánóból az egyiptomi férfit, akit az avianói amerikai légi bázisról Németország érintésével Kairóba szállítottak, és ott hónapokon át kínoztak.

Az olasz titkosszolgálatokat felügyelő olasz parlamenti bizottság (COPACO) vezetője, Enzo Bianco a Corriere della Serának nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a törvényhozásnak szándékában áll az amerikai jogsértő akció kivizsgálása, és egyben elvárja, hogy a római kormány magyarázatot kérjen Olaszország közeli barátjának és szövetségesének tekintett Egyesült Államoktól a milánói emberrablás minden körülményéről.

Nemzetközi jogászok szerint, amennyiben az emberrablók valóban CIA-ügynökök és az Egyesült Államok területén tartózkodnak, akkor az amerikai kormány elvileg köteles lenne kiadnia őket. Szerintük azonban gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy az Egyesült Államok terror-ellenes akcióban részt vett ügynökeit kiadja. (mti/new york times)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS