2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elegünk van az álhírekből! - írták a hekkerek, akik feltörték Trump kampányoldalát

2020. október 28. 17:53, utolsó frissítés: 17:53

Meghekkelték Donald Trump kampányának hivatalos honlapját - jelentette be az amerikai elnök újraválasztási kampánycsapata kedden. A hekkerek kriptovalutát kértek állítván, hogy terhelő bizonyítékaik vannak az amerikai elnök ellen.


A CBSNews a Twitteren közzétette a meghekkelt honlapon látható feliratot. Eszerint az oldalon azt írták, hogy "a világnak elege van a Donald Trump által naponta terjesztett álhírekből". A hekkerek azt állították, hogy több eszközt sikerült feltörniük, és olyan bizalmas információkhoz jutottak, melyek azt bizonyítják, hogy az amerikai elnök kormánya "érintett a koronavírus-járvány eredetében", és Trump együttműködik "a 2020-as választásokat manipuláló külföldi szereplőkkel".A számítógépes bűnözők kriptovalutát kértek két különböző virtuális címre: az egyikre azoktól, akik az állítólagos információkhoz hozzá akarnak férni, a másikra pedig azoktól, akik meg akarják akadályozni az információk nyilvánosságra hozatalát. Azt ígérték, hogy az alapján dől el hogy nyilvánosságra hozzák-e az információt, hogy melyik számlára utalnak többet, derül ki az NBC News által készített képernyő-fotóból.

Trump kampánycsapata azt közölte, hogy a hekkerek nem fértek hozzá érdemleges vagy bizalmas információkhoz, mert ezeket nem a honlapon tárolják. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben. Tim Murtaugh, Trump kampányának kommunikációs igazgatója a Twitteren megerősítette, hogy a honlapon nem voltak érzékeny adatok.

Helyi idő szerint kedd éjjelig még nem kerültek nyilvánosságra információk arról, hogy kik irányíthatták a számítógépes támadást. Elemzők szerint azonban abból, hogy kriptovalutát kértek, az tűnik ki, hogy a hekkerek valószínűsíthetően nem valamely külföldi állam megbízásából cselekedtek. (NBC News/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS