2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ultrakonzervatív győzelem Iránban

2005. június 27. 11:10, utolsó frissítés: 17:29

Fölényesen nyerte az ultrakonzervatívnak tartott Mahmúd Ahmadinedzsád a pénteki iráni elnökválasztást, miután a választók 62%-a szavazott rá. Ellenfele, a reformer Hasemi Rafszndzsani a voksoknak csak alig 36%-át gyűjtötte be. A választáson egyébként 60%-os volt a részvételi arány.

Ahmadinedzsád első sajtótájékoztatóján úgy tűnt, hogy elutasítja az Egyesült Államokkal való viszony jobbítását mondván, hogy a nukleáris kísérletek fontosak Irán energetikai függetlensége szempontjából. Így ezek a programok folytatódnak mandátuma alatt.

Az új elnök azt is kijelentette, hogy országának nincsen szüksége az Egyesült Államokra. Elmondta, hogy kormánya „békés és mértékletes” lesz, melynek külpolitikája az „együttélés” jegyében folyik majd. Visszautasította az emberi jogi visszaélésekről szóló vádakat, egyszersmind azzal vádolta az európai országokat, hogy korlátozzák a vallásszabadságot, „más országok” pedig a világ dominanciára törnek.

Az egyszerű életet élő, 49 éves Ahmadinedzsád Teherán polgármestereként bezáratta a gyorséttermeket, és megkövetelte a főváros férfi közalkalmazottaitól, hogy szakállt növesszenek és hosszú ujjú ingeket hordjanak. Leállítatta a David Beckham nevével fémjelzett hirdetési kampányt – ez az 1979-es forradalom óta az első reklámkampány lett volna, ahol egy nyugati híresség ajánl egy terméket. A korábbi reformista államelnökkel szembeszállt, ezért kitiltották a kormányülésekről, jóllehet a főváros polgármesterét hivatalból megilleti a részvétel. (mti/bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS