2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Helyhatósági választásokat tartanak Ukrajnában

2020. október 25. 11:37, utolsó frissítés: 11:39

Kötelező maszkviselés, kézfertőtlenítés, testhőmérséklet-mérés, saját toll használata és egyéb intézkedések mellett tartják vasárnap Ukrajnában a helyhatósági választásokat.


A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel nyolckor nyíltak, és este nyolcig várják a választókat. Idén először a tízezer főnél nagyobb lakosú településeken a tanácsok tagjait nyílt listás választással választják. Ez azt jelenti, hogy csak pártok indulnak, egyéni jelöltek nem. A szavazólapokon egy pártra kell szavazni, mellette pedig lehet egy személyre is a párt jelöltjei közül. Az ötszázalékos küszöböt átlépő pártokból azok a jelöltek jutnak be, akik a legtöbb szavazatot kapták. A polgármesterek esetében a 75 ezer fősnél nagyobb településeken kétfordulós lesz a választás.

Kijevben a felmérések szerint magasan vezet Vitalij Klicsko, aki akár az első fordulóban megnyerheti a választást, és megőrizheti a főpolgármesteri posztot. Fő kihívója Irina Verescsuk, a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló Nép Szolgája párt jelöltje lehet. Klicsko egyébként nemrég közölte, hogy pozitív lett a koronavírustesztje, különben jól érzi magát, házi karanténban van.

Kárpátalján a helyi magyar kisebbség számára a választás fő tétje, hogy minél több magyar nemzetiségű képviselő jusson be a különböző szintű tanácsokba.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke nemrég videóban üzent a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek, és szavazásra buzdította az ott élő magyarokat.

A helyhatósági választással együtt Zelenszkij országos felmérést is kezdeményezett, amelyben egy külön íven öt kérdésben kéri ki a lakosság véleményét. Ezek a témák az életfogytiglani büntetés kiszabása korrupcióért, szabadgazdasági övezet létrehozása a Donyec-medencében, a parlamenti képviselők létszámának háromszázra csökkentése, a marihuána engedélyezése orvosi célokra és a budapesti memorandum felhasználása Ukrajna területi integritásának helyreállítására. (mti, hírszerk.)

Nyitókép: Ukrinform

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS