2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az iráni dilemma: őskonzervatív vagy reformer?

2005. június 24. 12:56, utolsó frissítés: 12:56

Iránban megkezdődött az elnökválasztás második fordulója. A két jelölt közül az egyik – Ali Ahbar Hasemi Rafszandzsani – reformer. Ellenfelét, a forradalmi gárdistából teheráni polgármesterré választott Mahmúd Ahmadinedzsádot őskonzervatívnak tartják. Első körben a két jelölt nagyjából azonos számú szavazatot kapott: Rafszandzsani 21%-al enyén vezet, Ahmadinedzsádot a szavazók 19.5%-a választotta.

Pénzügyi szakemberek attól tartanak, hogy ha az utóbbi kerül ki győztesnek, akkor leállítják a Mohammed Hatami leköszönő elnök hivatali ideje alatt megkezdett óvatos gazdasági és társadalmi reformokat. Rafszandzsani támogatói jobbára az iráni felső- és középosztály tagjaiból, valamint technokraták közül kerülnek ki. A 49 éves Ahmadinedzsád elsősorban a munkásokra, vidéken élő szegények és munkanélküliekre támaszkodik.

Rafszandzsani általában reformok, így a gazdasági liberalizálás jelszavával vívja választási harcát. Ahmadinedzsád olyan jelzéseket küldött a közvéleménynek, amelyekből arra lehet következtetni, hogy győzelme esetén hazáját határozottabb fellépésre ösztönzi majd a Nyugattal folytatandó tárgyalásokon, olyan érzékeny kérdésekben, mint amilyen a vitatott iráni atomprogram. (mti/bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS