2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A belarusz ellenzék kapja idén az Európai Parlament Szaharov-díját

2020. október 22. 22:50, utolsó frissítés: 22:50

Alekszandr Lukasenka ellenzékének ítélte a Szaharov-díjat idén az Európai Parlament. A díjazottak összesen 10-en vannak, szerepel köztük a börtönben lévő Marija Kolesznyikova és a külföldre kényszerített elnökjelölt, Szvetlana Tyihanovszkaja, valamint bebörtönzött férje és az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics is.


A sokok áltak elcsaltnak ítélt elnökválasztás ellen harmadik hónapja tüntet a belarusz ellenzék, ezért ítélték oda a mozgalom vezetőinek az emberi jogokért való kiállást elismerő díjat.

David Sassoli
, az Európai Palament elnöke gratulált a díjat elnyerő belarusz ellenzék képviselőinek bátorságukért, kitartásukért és elhatározottságukért. Elmondta: egy náluk sokkal erősebb ellenféllel szálltak szembe és tartanak ki ellene. Azonban olyan dolog áll a pártjukon, amelyet puszta erő soha nem tud legyőzni: az igazság. "Mi mellettetek vagyunk" - üzente az EP elnöke.

Az Európai Parlament 1988 óta ítéli oda minden évben a Szaharov-díjat olyan személyeknek, vagy csoportoknak, akik vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak.

Az EP elnöke és a frakcióvezetők választották ki a nyerteseket, a díjátadót pedig a december 16-i plenáris ülésen tartják. (MTI, telex.hu, wikipedia.org, hírszerk.)

Nyitókép: euronews.com


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS