2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

7000 euró lesz az EP-képviselők fizetése

2005. június 24. 12:16, utolsó frissítés: 12:33

A 2009-től következő "váltótársak" fizetéséről döntött tegnap az Európai Parlament (EP) brüsszeli plénuma. Ez egységesen havi bruttó hétezer euró lesz – a döntést a tagállamközi tanács is biztosan helybenhagyja.

Jelenleg az EP 732 tagja még a tagállamoktól kapja a fizetését. Ez általában annyi, mint amennyit a tagállami parlamentek képviselői kapnak. Magyarországon viszont jóval több: a képviselői jogállásról szóló hazai törvény szerint a mindenkori főtisztviselői alapilletmény két és félszerese jár. Ez most bruttó 4592 euró (1,14 millió forint), amit nyelvvizsgapótlékok egészítenek ki.

Az egységesen hétezer eurós javadalmazás – amelyet az EU kasszájából fizetnek majd – a havi 12 ezer eurót kereső olasz, illetve a nyolcezret bevételező osztrák EP-politikusokat érinti hátrányosan. A németek fizetésén nem változtat, mindenki másét pedig megemeli.

Az egységesítéssel párhuzamosan felszámolják viszont a túlontúl rugalmas költségelszámolási rendszert. Csak a tényleges útiköltség jár majd, plusz 268 euró napidíj és havi 3785 euró az irodai kiadásokra. (nol)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS