2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bankot raboltak a francia békefenntartók

2005. június 23. 12:23, utolsó frissítés: 12:23

A párizsi katonai bíróság a polgárháborúval sújtott Elefántcsontparton békefenntartással megbízott Licorne Erők 12 katonáját kedden ítélte el 2–12 havi letöltendő börtönre, amiért Man városában kirabolták az őrzésükre bízott bankot, mintegy 400 ezer dollárt zsákmányolva. A békefenntartók az ellenük felhozott vádak többségét beismerték.

A BBC úgy tudja: a katonák egy része digitális fényképezőgépet és mobiltelefont vásárolt a pénzből, melynek egy részét hazaküldték családjuknak. Az egyik vádlott apja ellen szintén vádat emeltek, amiért fölvette a pénzeket. A vád szerint a katonák kis szobrocskákat is beszereztek, melybe üregeket vájtak a lopott bankjegyek számára, hogy azokat könnyebben haza tudják csempészni.

A békefenntartók egy másik, kisebb csoportját, hat francia katonát azzal vádolják, hogy mintegy húszezer dollár értékű valutát loptak el a Nyugat-Afrikai Országok Központi Bankjának fiókjából szintén Elefántcsontparton, Bouake városának a felkelők által ellenőrzött negyedében.

A francia hadsereg speciális feladatot ellátó alakulatai közé tartozó Licorne Erők (Force Licorne) az elefántcsontparti békefenntartás feladatát látják el az ENSZ 2004. április 4-én életbe lépett missziójának keretében. A négyezerfős alakulat feladatai közé tartozik az általános biztonsági feltételek szavatolása a nemzetközi erők mozgására kijelölt területeken, fegyveres támogatás az ENSZ kérésére gyors reagálású erőként, a francia állampolgárok biztonságának védelme. (mno)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS