2021. szeptember 26. vasárnapJusztina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

JTA: Orbán Viktor saját céljaira használta fel a magyar zsidókat, amikor indokolatlanul vádolta a Mazsihiszt

2020. október 18. 14:44, utolsó frissítés: 14:44

Magyarország miniszterelnökét, az egyik legfőbb nacionalista és bevándorlás-ellenes európai vezetőként, gyakran vádolják azzal, hogy túlságosan gyengén lép fel a zsidóellenesség kapcsán. Azonban szokatlan fordulattal, most ugyanezzel vádolja az ország legnagyobb zsidó csoportját, a Mazsihiszt – írja a New York-i székhelyű Zsidó Távirati Iroda (JTA).


Magyarországon egy helyi fideszes országgyűlési képviselő halálát követően az ellenzéki pártok összefogtak, hogy a borsodi időközi választásokon megdöntsék a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többségét. Ez végül nem sikerült nekik: szorosan, de a volt fideszes országgyűlési képviselő Koncz Ferenc: lánya, Koncz Zsófia nyerte az időközit az ellenzéki Bíró László ellen (a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú választókerületében).

Amit azonban az ellenzéki jelöltről a fidesz előásott a kampányhajrában, az nemcsak a szavazóknak, de az ellenzéki pártok erőembereinek is dilemmát okozott.

A jobbikos képviselő-jelölt ugyanis antiszemita módon nyilvánult meg korábban a közösségi médiában (amely a Jobbik berkeiben nem volt példátlan a szélsőjobboldali párt néppártosodása előtt – szerk. megj.).

Az ellenzéki jelölt bocsánatot kért kijelentései miatt, azonban sokan megkérdőjelezték hitelességét országgyűlési képviselőként, illetve elindult ellene a kormányzati lejárató kampány is a médiában. Többek között Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt az ügy kapcsán, a Mandinernek úgy fogalmazott, a Mazsihisz elfordítja a fejét a Jobbik antiszemitizmusa láttán.

Erre reagált a Zsidó Távirati Iroda védelmébe véve a Mazsihiszt, amely a JTA-nak azt mondta, az állítás hamis, mert már hónapokkal ezelőtt elítélték a jobbikos politikust vállalhatatlan megjegyzései és véleménye miatt. Szerintük Orbán cselekedete, miszerint a Maszihisz ellen indokolatlanul szólalt fel, hogy ezzel az ellenzéki jelöltet gyengítse, arra utal, hogy Magyarország miniszterelnökének hajlandósága nő arra nézve, hogy pártpolitikai célokra használja a magyar zsidókat.

A JTA ugyanakkor megjegyzi, az ellenzéki pártoknak akár esélye is lehet a közelgő választások alkalmával, hisz a közúti balesetben elhunyt országgyűlési képviselő lánya, Koncz Zsófia ugyan legyőzte Bírót, ezzel megtartva a FIDESZ-KDNP kétharmados hatalmát, viszont mindössze a szavazatok 51 százalékát szerezte meg. Ha Koncz vesztett volna, a Fidesz koalíciója elvesztette volna a kétharmados parlamenti fölényét, ami széles jogköröket biztosított volna az ellenzéki pártoknak, beleértve az alkotmánymódosítások lehetőségét is.

Továbbá a hírügynökség emlékeztetett, Mazsihisz korábban figyelmeztette Orbán Viktort, hogy számos cselekedetével az antiszemita gyűlölet és a Holokauszt-revizionizmus visszaszorítását kockáztatja. De nem minden magyarországi zsidó csoport osztja ezt a kritikát. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) elutasította a Mazsihisz bírálatainak nagy részét, megvédte a kormány bevándorlásellenes politikáját, és elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint Soros-ellenes kampánya antiszemita. A Mazsihisz visszavágott az EMIH-nek, azt állítva, hogy a kormánynak van alárendelve, és elfogult a Fidesszel szemben, mert pénzt és épületeket kap tőle. (A Mazsihisz több millió dolláros állami támogatást is kap Orbán kormányától – jegyzi meg a hírügynökség.) (JTA/hvg/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS