2021. július 25. vasárnapKristóf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Örményország és Azerbajdzsán éjféltől humanitárius tűzszünetet kötött, 4 percig valóban nem lőtték egymást

2020. október 18. 12:00, utolsó frissítés: 12:47

Szombaton éjfélkor Örményország és Azerbajdzsán "humanitárius tűzszünetet" hirdetett, amely helyi idő szerint október 18-án 00.00-kor kezdődött el. Viszont nem is olyan biztos, hogy sokáig fog tartani.


Szombaton még úgy tűnt, a két ország komolyan gondolja a múlt héten kötött tűzszünetet, amelyről Szergej Lavrov orosz külügyminiszter este telefonon beszélt örmény és azeri társaival. Az orosz külügyminiszter ragaszkodott ahhoz, hogy "szigorúan be kell tartani" a múlt szombaton Moszkvában megkötött fegyverszünetet. Ez pedig véget is vetett volna a két ország között zajló véres csatározásnak, amely szeptember 27-én tört ki ismét.

A szeptember végén újra elmérgesedett fegyveres konfliktus úgy tűnt ismét rendeződni látszik, ha nem is a béke, de egy tűzszünet erejéig. Ez a második alkalom, hogy a két fél tűzszüneti megállapodást próbált elérni, miután három hét harc után több száz halott, köztük civilek vesztették életüket a fegyveres harcokban és bombázásokban. Azerbajdzsán ebben a három hétben területi nyereséget ért el, de a döntő csatában nem nyert. Hivatalos adatok szerint mintegy 700 embert vesztette életét, és a 140 000 lakos nagy részét kitelepítették a Hegyi Kabarah területéről.

Mint arról részletesen beszámoltunk a 17 éves örmény lány Transindexes interjúja kapcsán a fegyveres konfliktus a Hegyi-Karabah területi vitája miatt tört ki újra, amelyet a szovjetek vettek el az örményektől és adtak át az azerieknek. A Szovjet Unió meggyengülésével azonban a Hegyi Kabarahra ismét vita tárgyát képezte, miután mind a két ország igényét fejezte ki iránta. Fegyveres harcok vették kezdetét a '80-as '90-es években, aminek végén az örmény többségű Hegyi Kabarah mind a két félt faképnél hagyva kimondta függetlenségét (ezt azonban egyik ország sem ismeri el, ugyanakkor ennek ellenére Örményország katonailag és anyagilag támogatja a területet).


A tűzszünetet viszont bár valóban kimondták az említett időpontban, viszont az örmények szerint ez mindössze négy percig tartott, az azeriek máris megszegték.


Örményország azzal vádolta Azerbajdzsánt, hogy tüzérségi lövedékeket lőtt ki, néhány perccel azután, hogy az új hegyi-karabahi tűzszünet hatályba lépett. Ami ismételten veszélyezteti a hétvégén megkötött megállapodást."Az ellenség ismét megsértette a humanitárius tűzszünetet: 00:04-től 02:45-ig tüzérségi lövedékeket lőtt északi irányba, 02:20-tól 02:45-ig pedig rakétákat lőtt déli irányba" - mondta az örmény védelmi minisztérium szóvivője, Shushan Stepanyan Twitteren. Később hozzátette, az azerbajdzsániak ismét súlyosan megsértették a tűzszünetet 07:20-kor. Tüzérségi tűz után támadást indítottak Khudaferin Reservoir ellen, hogy kedvező pozíciókat foglaljanak el. Mindkét oldalon sérültek és sebesültek vannak. Az örmények négy azeri tankot lőttek szét 11 óra környékén.(AFP/DW/hírszerk.)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS