2022. aug. 17. szerdaJácint
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szlovákiában ha nem valósul meg az országos tesztelés, lemond a miniszterelnök

2020. október 18. 10:04, utolsó frissítés: 10:52

Minden szlovákiai állampolgárt antigéntesztnek vetnek alá. Az országos tesztelés a választásokhoz hasonló módon zajlik majd – jelentette be Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő szombat délután.


A kormányfő elmondása szerint az országos tesztelést már három hete tervezik, és előreláthatóan két hét múlva szombaton és vasárnap történhet meg. Viszont a próbatesztelést már jövő héten elvégzik Turdossinban, Námesztón, Alsókubínban és valószínűleg Bártfán is.

A vizsgálat a választásokhoz hasonló módon történik majd: összesen 5 997 tesztelési pontot állítanak fel, ahol mindegyikében 7 ember végezné a minták levételét.

Az Újszó felvidéki magyar hírportál szerint a kormány koalíciós partnerei támogatják a kezdeményezést.

Az azonban még mindig napok kérdésese, hogy mindenki számára kötelező lesz-e a tesztelés. Ahhoz ugyanis törvénymódosításra lesz szükség.

Ha az országos tesztelés nem történik meg, amiből kiderülne, hogy Szlovákiában valójában hány koronavírusos fertőzött van és kialakult-e már a nyájimmunitás, akkor Matovič kész lemondani kormányfői posztjáról. „Hajlandó vagyok elállni tőle, ugyanakkor a lemondást választom” – jelentette ki a kormányfő.

Igor Matovič miniszterelnökIgor Matovič miniszterelnök


Mint mondta, az országos tesztelés az egyetlen módja annak, hogy megtörjön a hazai járványgörbe egy olyan helyzetben, amikor egy kulcsfontosságú koalíciós partner nyilvánosan megkérdőjelezi az óvintézkedések hatékonyságát. „Attól tartok, a jelenlegi óvintézkedések így nem fognak működni. Egy ilyen tesztelés semmiképpen sem árthat nekünk, csak a segítségünkre lehet” – tette hozzá.

A hónap elején Szlovákia új korlátozásokat vezetett be a koronavírus fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében. A szlovák kormány által magyarul is közölt október 17-i adatok szerint: Szlovákiában eddig 606.149 tesztet végeztek, a vírus által érintettek száma pedig eléri a 28 268-at. A világjárvány kezdete óta az országban 82 koronavírus személy hunyt el eddig és 7.297 gyógyult meg.

Szlovákiában a legnagyobb számban magyarnak vallották magukat a kisebbségek közül. A 458.467 magyar (a 2011-es népszámlálás alapján), az 5 410 728 főre tehető lakosság 8,5 százalékát jelenti.

(hírszerk./Újszó/Denník N)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS