2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A G8 segélyezi, de fegyverekkel is ellátja a konfliktusos térségeket

2005. június 23. 11:29, utolsó frissítés: 11:29

Kérdéses, hogyan lehet komolyan venni a szegénység és törvénytelenségek leküzdésére tett G8-vállalásokat, amikor ugyanezen országok némelyike maga engedélyezi a fegyverexportot elnyomó rezsimeknek, szélsőséges konfliktusok sújtotta térségeknek – áll az Amnesty International szerdán közzétett jelentésében.

A jelentés szerint a nyolcak adják a világ fegyverexportjának 80%-át, és az általuk eladott fegyverek hozzájárulnak a világ legszegényebb, legsebezhetőbb népeinek elnyomatásához. A felhívást összeállító szervezetek szerint fegyverek jutnak el még olyan, egyébként uniós fegyverembargó alá helyezett országokba is, mint Mianmar (Burma) és Szudán, valamint olyan, az emberi jogok súlyos megsértéséről ismert országokba, mint Kína, Kolumbia vagy Kongó.

A polgári lakosságot leginkább veszélyeztető hagyományos kézifegyverzet forgalmának éves értéke – 21 milliárd dollár – több mint kétszeresen haladja meg azt az összeget, amennyiből egyszer s mindenkorra megoldható lenne a legszegényebb fejlődő térségben a teljes körű iskoláztatás.

Az AI 2003 végi jelentésében szereplő pontos kimutatás szerint akkor 639 millió kézifegyver volt használatban világszerte; számuk évente 8 millióval nő. A fegyverekhez minden évben 16 milliárd lövedéket gyártanak. Az AI szerint évente több mint 500 ezren halnak meg szabadon forgalmazott hagyományos fegyverektől, vagyis csaknem minden percben megölnek valakit lőfegyverrel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS