2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Karadzsics feladta volna magát, de elutasították

2005. június 22. 17:03, utolsó frissítés: 17:03

Önként fel akarta adni magát a Nemzetközi Törvényszéknek Radovan Karadzsics – állítja a vádlott volt ügyvédje, aki szerint a srebrenicai népirtással vádolt volt boszniai szerb elnök csak azért nincs most Hágában, mert Washington nem fogadta el az általa támasztott, teljesen elfogadható feltételeket.

Giovanni Di Stefano ügyvéd azt állítja a Vecernje Novosti című belgrádi napilapban szerdán megjelent interjújában, hogy a volt boszniai szerb elnök 1998-ban, majd még egyszer 1999-ben is rajta keresztül tájékoztatta Madeleine Albright akkori amerikai külügyminisztert, hogy feladja magát Hágának, amennyiben elfogadják öt feltételét.

Az ügyvéd szerint Karadzsics azt kérte, hogy senki se fényképezhesse őt megbilincselve, azonnali és közvetlen járattal akart Hágába menni, elvárta volna, hogy méltósággal és tisztelettel bánjanak vele. A volt elnök negyedik és ötödik feltétele az volt, hogy szerb ügyvéd védje Hágában és "házi őrizetű" rendszerben legyen fogva tartva.

Di Stefano közölte, hogy ő személyesen írta le az említett öt feltételt, és személyesen adta át Madeleine Albrightnak. Szerinte az amerikai kormányzat azért utasította el a feltételeket, mert akkoriban még nem állt érdekében, hogy Karadzsics a törvényszék elé álljon. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS