2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Kártékony a Magyarok Világszövetsége” – állítják a vajdaságiak

2005. június 22. 17:03, utolsó frissítés: 17:03

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) változatlanul kiáll a kettős állampolgársággal kapcsolatos igénye mellett, ugyanakkor kártékonynak tartja a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) ez irányú "népámító, felelőtlen és demagóg" tevékenységét.

A párt szerint a világszövetség "komoly és nehezen orvosolható károkat okozott a december 5-i népszavazás kikényszerítésével", és ezt most tovább fokozza azzal, hogy felfedezte a délvidéki magyarok "lappangó magyar állampolgárságát".

A párt leszögezi, hogy nem akar és nem fog részt venni a Patrubány Miklós vezette világszövetség újabb káros és rosszindulatú hitegetési kampányában, annál is inkább, mert a mostani jogi "csűrés-csavarás" nem alapszik sem a magyarországi bírósági gyakorlaton, sem a releváns politikai és kormányzati tényezők álláspontján.

Patrubány Miklós május elején jelentette be Adán, hogy még mindig hivatalosan magyar állampolgárok a volt Jugoszlávia területén élő magyarok és leszármazottaik, mert soha senki sem fosztotta meg őket állampolgárságuktól. Az MVSZ jogi tanulmányt is készíttetett erről, és bejelentette, hogy a délvidéki magyarok rendelkezésére bocsát olyan formanyomtatványokat, amelyekkel vissza lehet igényelni "a soha el nem vesztett magyar állampolgárságot". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS