2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kedvenc fegyverré lett a nemi erőszak Afrikában

2005. június 22. 12:49, utolsó frissítés: 12:49

Az előre megfontolt szándékú nemi erőszak a háború egyik kedvenc fegyverévé nőtte ki magát Afrika egyes részein – számolt be Jan Engeland, az ENSZ a humanitárius segélyezési ügyeiért felelős magas rangú hivatalnoka a Biztonsági Tanács előtt.

Engeland felhívta a figyelmet arra, hogy a helyi kormányok akadályozzák a nemzetközi beavatkozást, eltüntetve a bizonyítékokat és esetenként vád alá helyezve a nőket, ha házasságon kívül esnek teherbe.

A magas rangú hivatalnok szerint egyes afrikai konfliktusokban sokkal nagyobb veszélyek leselkednek a civilekre, mint a katonákra. Kongó egy tartományában az emberjogi szervezetek április hónap folyamán 2 000 nemi erőszak-esetről számolnak be – az ENSZ számításai szerint ezek száma évi 25 000-re tehető, az áldozatok 50%-a pedig kiskorú. Uganda északi részén egy menekülttáborban levő nők legkevesebb 60%-a szenvedett el nemi erőszakot.

A nemi erőszak annak ellenére harapózott el Afrikában, hogy valamikor a törzsi hagyományok ezt elfogadhatatlannak tartották, a nőket védelmezték és tisztelték. Mára azonban az etnikai megalázás és megsemmisítés egyik eszköze lett: a támadók úgy gondolják, hogy az ellenséges törzs egy asszonyát teherbe ejtve a törzsbe ültetik saját magukat, és így a törzset megsemmisítik. (nytimes)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS