2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

13 milliárd eurós adócsalást követett el az Apple Európában – az EB nem hagyja annyiban

2020. szeptember 26. 12:02, utolsó frissítés: 12:02

Az Európai Bizottság megfellebbezi azt a bírósági ítéletet, amely szerint az Apple-nek nem kell megfizetnie mintegy 13 milliárd eurót Írországnak.

Az amerikai cég nemrég megnyerte azt a pert, amelyet az Európai Bizottság kezdeményezett, és amelynek végső célja, hogy a multicégek ne tudjanak az egyes tagországokból adókedvezményeket kisajtolni.

Az Európai Unió Bíróságának Törvényszéke úgy döntött, a Bizottság tévedett, amikor 2016-ban azt állította, hogy az ír hatóságoktól kapott adókedvezmény törvénytelen állami támogatást volt.

Az Apple, Írország és az EU közötti jogi csata már régóta tart, de az Európai Bizottság fontosnak tartja, hogy határozottan lépjenek fel az amerikai techóriások ellen. Margrethe Vestager számára pedig politikailag is fontos. Ő az EU versenyjogi biztosa, ugyanakkor pedig 2019. december 1-jétől pedig digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke, és azt szeretné elérni, hogy az EU álljon a sarkára, és az óriásvállalatok ne tudják elkerülni az adózást.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a bíróság számos jogi hibát vétett, ezért az ügyet az európai bíróság elé viszik. A Bizottság szerint az Apple két fedőcéget használt arra, hogy európai bevételei után kevesebb mint egy százaléknyi adót fizessen.

Számos nagyvállalat használja ki az európai tagországok különböző adórendszereit, és profitjukat sok esetben oda csoportosítják, ahol a legkevesebbet kell adózni. Ez számos amerikai cég számára Írországot jelenti. (Deutsche Welle/ hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS