2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EU-költségvetés: Blair az új tagállamokat pártolná

2005. június 21. 12:30, utolsó frissítés: 12:30

Nagy-Britannia mindent megtesz annak érdekében, hogy olyan megállapodást hozzon tető alá az EU következő költségvetéséről, amely megfelel az új tagállamok igényeinek – mondta hétfőn a brit miniszterelnök.

Tony Blair a londoni alsóházban számolt be a kudarccal végződött brüsszeli EU-csúcsról, és erőteljesen ostorozta az uniós költségvetés jelenlegi szerkezetét. Kijelentette: a közös mezőgazdasági politika (CAP) juttatásainak mintegy 80%-a, valamint a strukturális és kohéziós alapok kiadásainak csaknem a fele továbbra sem az új tagállamoknak, hanem a 15 régi tagországnak jut.

Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos jónak látná, ha a költségvetési ügyben elszenvedett brüsszeli kudarc után még júniusban rendkívüli csúcsértekezletet tartanának. Hübner a Berliner Zeitungnak azt fejtette ki, hogy "csak ekkor lenne még esély az időbeni megegyezésre".

A középtávú költségvetésről való gyors megállapodás nélkül az uniót az a veszély fenyegeti, hogy elhúzódik a szegényebb térségek felzárkóztatási programjának tervezése, a pénzek kifizetése. "Nem vesztegethetjük az időt" – figyelmeztetett a lengyel biztos a berlini lapban. (mti/nol)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS